Zembla: 'Alles wat je bij een slecht recyclingbedrijf kunt voorstellen, gebeurt in Dongen'

DONGEN - Het onderzoeksprogramma Zembla heeft woensdag illegale praktijken onthuld bij de recycling van kunstgras. Ook bij het recyclingbedrijf TUF in Dongen zijn er grote problemen. "De gemeente staat met de rug tegen de muur", stelt onderzoeksjournalist Roelof Bosma. "Er zijn grote problemen met het illegaal opslaan van de matten, maar ook met de hoogte van de stapels, mogelijk brandgevaar en het lekken van verontreinigende stoffen in de bodem. Ze stapelen niet alleen mat op mat maar ook overtreding op overtreding."

Recyclingbedrijf TUF in Dongen is een van de twee bedrijven in Nederland dat kunstgrasvelden recyclet. Daarbij lappen ze volgens Zembla al jaren de wetten en milieuregels aan de laars.  Onderzoeker Roelof Bosma legde het probleem woensdagmorgen uit in het radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant. "Het officiële verhaal is dat ze in Dongen het kunstgras ontdoen van zand en rubber en dat ze de 'schone' matten vervolgens naar België brengen, waar ze worden gerecycled. Dat komt eigenlijk niet van de grond. De machines gaan regelmatig kapot en van recycling is niet of nauwelijks sprake."

Verontreiniging
Het terrein van TUF ligt helemaal vol met kunstgrasmatten. Zembla kreeg via de Wet Openbaar Bestuur (WOB) veel documenten in handen van controlerende autoriteiten. Bosma: "Wat eigenlijk centraal staat, is dat het bedrijf zichzelf letterlijk en figuurlijk boven het hoofd groeit en dat de omgevingsdienst de gemeente keer op keer waarschuwt dat het zo niet langer kan. Een van onze deskundigen zei in ons programma: 'Alles wat je je bij een slecht recyclingbedrijf kunt voorstellen, zie je hier gebeuren.'"


Er valt veel geld te verdienen met het recyclen van kunstgras. Per mat krijgt een bedrijf 10.000 tot 20.000 euro. Volgens Zembla worden er per jaar zo'n tweehonderd matten vervangen. In de praktijk wordt er nauwelijks iets gerecycled en blijft alles op het terrein liggen. Het bedrijf probeert er via andere manieren vanaf te komen.

'Rubber loopt gewoon de grond in'
De programmamakers van Zembla volgden een kunstgrasmat die uiteindelijk in Duitsland terechtkwam. Ook worden de matten aan particulieren aangeboden. Bosma vertelt: "Ik ben vorige week nog bij het bedrijf geweest. Toen lagen er gigantisch veel matten aan de overkant van het terrein opgeslagen. Die grond is daar helemaal niet voor bedoeld. Het rubber loopt gewoon de bodem in."

En dus staat de gemeente Dongen nu voor een moeilijk dilemma. De gemeente moet handhaven, maar blijft bij een faillissement met de brokken achter. Saneren van het bedrijfsterrein van TUF kost volgens deskundigen minstens 3 miljoen euro.  Die kosten zullen uiteindelijk op het bordje van de gemeente Dongen komen", voorspelt Roelof Bosma. "En dus uiteindelijk ook op het bordje van de belastingbetaler." 

Bosma verwacht dat er op korte termijn ingegrepen gaat worden. "We zijn nu twee jaar met het verhaal bezig geweest. Er wordt ons verteld dat het einde dichtbij is. Er is onlangs nog een keuring geweest. De resultaten weten we nog niet, maar het geduld van de burgemeester is op. Ik denk dat het niet lang meer zal duren."