Video

Huisarts, advocaat en politicus met groene handjes willen samen legaal wiet gaan telen

12 september 2018 om 23:27
nl
De huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten en politicus Joep van Meel uit Breda willen een legale wietplantage beginnen. De drie richten het bedrijf N.V. Project C op en vragen de overheid hen een vergunning te verlenen.
Geschreven door

Het drietal wil een plantage opzetten van 6000 vierkante meter voor de productie van jaarlijks 12 ton cannabis. "Met die hoeveelheid kunnen alle coffeeshops in bijvoorbeeld Breda en Tilburg worden voorzien van wiet en hasj. Wij stellen voor vijftien cannabissoorten aan de coffeeshops te leveren", aldus de aspirant telers. De opbrengst willen ze voor een deel besteden aan de verbetering van de verslavingszorg en wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van cannabis.

Experiment in eigen regio
Daarmee nemen de huisarts, advocaat en politicus alvast een voorschot op het overheidsexperiment voor de teelt van cannabis en levering aan coffeeshops. De proef gaat vier jaar duren en wordt daarna geëvalueerd. De verwachting is dat begin 2019 bekend zal worden gemaakt welke gemeenten aan het experiment mogen deelnemen.

"We zijn op initiatief van Peter Schouten bij elkaar gekomen. Daarop zijn we vaker bij elkaar gekomen en hebben we nu ons manifest gepresenteerd", vertelt Joep van Meel in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. 

 

 

Hoewel de drie oprichters van Project C in Breda wonen en hopen in hun eigen regio aan de slag te kunnen gaan, zullen zij hun kwekerij vestigen in de gemeente waarvoor zij een vergunning krijgen. "We willen een product van goede kwaliteit hebben en dat kunnen waarborgen. Ik denk dat we een half jaar nodig hebben om de eerste oogst op te leveren", vertelt van Meel. 

Het zijn mooie plannen maar voor zijn familie is het spannend. "Mijn broer zei: 'Word je dan niet meteen kapotgeschoten'? Ik denk dat dat wel meevalt."

'Uit de criminele sfeer halen'
Peter Schouten (61) is strafrechtadvocaat en wil vooral dat cannabis uit de criminele sfeer wordt gehaald. Ronald Roothans (39) is huisarts in de Haagse Beemden in Breda. Hij wil dat consumenten wiet verantwoord gebruiken en dus niet roken. “Bij veilig gebruik van cannabis hoort goede voorlichting en daar gaan wij aan bijdragen,” aldus de huisarts.

Joep van Meel (26) is Statenlid in de provincie Noord-Brabant voor de SP. Momenteel runt hij een IT-bedrijf. “De bovenwereld moet er alles aan doen om deze beleidswijziging tot een succes te maken en mag zich niet afzijdig houden van een experiment met gedoogd telen,” aldus van Meel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.