Steven Kruijswijk geeft podiumplek in beslissende etappe uit handen en eindigt vierde in klassement

15 september 2018 om 16:07
nl
Steven Kruijswijk is in de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje alsnog van het podium geduikeld. De renner van LottoNL-Jumbo begon als nummer drie van het klassement aan de laatste zware bergetappe van de Vuelta, maar verloor in de slotklim naar de Coll de la Gallina in Andorra te veel tijd op de Colombiaan Miguel Angel Lopez en de jonge Spanjaard Enric Mas.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

De Nederlander profiteerde wel van een inzinking bij Alejandro Valverde, waardoor hij op de vierde plaats belandde in het klassement. Die plek zal naar alle waarschijnlijkheid ook zijn eindklassering zijn, want de laatste etappe op zondag naar Madrid is traditioneel een parade zonder tijdsverschillen.

Mas won de etappe voor Lopez, klassementsleider Simon Yates eindigde als derde en behield de rode trui. De Brit zal de Vuelta zondag winnen. Kruijswijk kwam als zevende binnen op 1.15 van Mas, kort achter Wilco Kelderman.

Aanhaken
Lopez en Mas trokken samen ten aanval op de slotklim van de buitencategorie. Yates sprong naar het duo toe, maar moest later lossen. De renner van Mitchelton-Scott reed in eigen tempo naar de derde plaats, wetende dat zijn rode trui veilig was.

Kruijswijk kon niet aanhaken en verloor steeds meer seconden op het leidende duo. De krachten vloeiden langzaam weg uit het tanige lijf van de wielrenner uit Nuenen. Kelderman haalde Kruijswijk vlak voor de finish nog in. Valverde kwam als tiende boven op ruim drie minuten en zakte weg van de tweede naar de vijfde plaats. 

Kruijswijk: "Ik heb gereden voor wat ik waard was. Ik probeerde in de finale mee te glippen in de voorlaatste klim maar ik kon de sprong niet maken.  Ik kwam ook niet meer dichterbij. Vijfde in de Tour en vierde in de Vuelta, ja dat is leuk voor de statistieken maar ik had die graag ingeruild voor een podiumplek."

Algemeen klassement
In het algemeen klassement heeft Yates een marge van 1 minuut en 46 seconden op de nieuwe nummer twee Mas. Lopez is derde op 2.04 en Kruijswijk vierde op 2.54.

We hielden een deel van de beslissende etappe LIVE bij, lees het hieronder nog eens terug.

DE LAATSTE KILOMETER: De achterstand van de nummer vier van het klassement, Steven Kruijswijk, op de nummer drie, López, blijft telkens dertig seconde. Het lukt Kruijswijk niet het gat te dichten. 

DE LAATSTE 3 KM: Kan het dan toch nog? De nummer twee van het klassement, Valverde, moet lossen. Dat kan zomaar eens goed nieuws betekenen voor Kruijswijk die nu zelf probeert los te komen. De achterstand op de nummer drie, López, bedraagt 25 seconde.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

NOG 6 KM: De renners zijn begonnen aan de laatste klim. Wat kan Kruijswijk nog? 

NOG 10 KM: Het wordt een lastig verhaal voor Steven Kruijswijk. De achterstand op López en Mas loopt verder op en op dit moment moet de renner uit Nuenen genoegen nemen met een virtuele vijfde plaats in het klassement. 

NOG 15 KM: Opnieuw probeert Miguel Ángel López weg te rijden van de favorieten groep. Zijn voorsprong is nu weer gegroeid tot 25 seconde. De rode trui-drager, Simon Yates, rijdt nu ook weg van Kruijswijk. Zijn voorsprong op López bedraagt nog maar zes tellen. De renner uit Nuenen zit in een lastige situatie. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

NOG 25 KM: Nog twee afdalingen! De voorsprong van López is weer gekrompen en de favorieten rijden weer bij elkaar. Houdt Kruijswijk dit vol? 

NOG 30 KM: Miguel Ángel López doet een aanval op de podiumplek van Steven Kruijswijk. De Colombiaan rijdt weg en het verschil is twintig seconde tussen hem de groep van de favorieten. De voorsprong van Kruijswijk slinkt dus naar elf seconde op López. 

NOG 32 KM: De voorsprong van de kopgroep wordt kleiner en kleiner. Het verschil is nog 55 seconde. De renners zijn nu bij de Coll de Beixalis. 

Tekst gaat verder onder de tweet.

NOG 49 KM: We zijn bijna halverwege en de renners zijn aan het dalen. De kopgroep geeft steeds wat meer tijd toe op het peloton. De groep met de favorieten, met Steven Kruijswijk, zit nu nog op ongeveer 1.20 min van de kopgroep. 

Bekijk hieronder ter verduidelijking de etappe van vandaag. Tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

NOG 55 KM: De stand van het algemeen klassement op dit moment.
1. Simon Yates
2. Alejandro Valverde, +1.38
3. Steven Kruijswijk, +1.58
4. Enric Mas, +2.15
5. Miguel Ángel López, +2.29

NOG 64 KM: Kruijswijk zit in het peloton en heeft een achterstand van 3 minuten op de kopgroep. De renners moeten nog 6 km rijden op de Coll de Ordino.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.