Rood, zwart of blauw? Welk hoedje kiest de Eindhovense politica Mary Fiers voor Prinsjesdag?

15 september 2018 om 18:20
nl
Loodgieterstassen vol ingewikkelde stukken, lange vergaderingen en werkbezoeken om de temperatuur in de samenleving te meten. Fractiediscipline om er voor te zorgen dat iedereen met één mond spreekt ook al wil jij liever iets anders zeggen. En dan nog op social media horen dat waar jij je met hart en ziel in stort niet deugt. Dat je een zakkenvuller bent.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Het leven van een politicus gaat niet over rozen. Helemaal niet als er collega’s zijn die buiten de pot pissen. Dat straalt toch op iedereen af. 

Maar één keer per jaar mogen de Kamerleden even uit de band springen. Tijdens Prinsjesdag. Althans, de vrouwen. De mannen hebben het gemakkelijk. Zij kiezen voor een driedelig grijs pak. Of blauw of zwart. Soms met een frivole pochette of hippe schoenen. De vrouwen moeten een hoed kiezen. Dat is geen sinecure.

Democratie
Sinds een aantal jaar is er een vriendelijke competitie onder de vrouwelijke Kamerleden wie het mooiste hoedje heeft. Er zijn media die het publiek laten stemmen. Dat betekent toch stress voor de draagsters. Maar ja, dat is nou democratie.

Mary Fiers (PvdA) was jarenlang wethouder in Eindhoven, waarna ze directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant werd. Op 3 april werd ze lid van de Eerste Kamer. Minder hectisch dan de Tweede Kamer, maar toch . . . . Voor nu moet er - voor het eerst - een hoed worden gekozen. En dat ingewikkelde proces gebeurt op een transparante manier, via social media. Niks geheimzinnig gedoe en wacht maar af tot volgende week dinsdag.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.