19 ballonvaarders 'gegijzeld' door boer na landing: 'Dreigementen, niet te zuinig'

BOKHOVEN - Een ballonvaart eindigde zondagochtend voor negentien mensen in een vervelende situatie. Ze landden om acht uur op het veld van een boer in Bokhoven en die wilde hen twee uur lang niet laten vertrekken.

"Mijn tante is deze week 50 jaar geworden en die kreeg deze ballonvaart van ons cadeau", vertelt Lynne. "We zijn zondagochtend met in totaal negentien mensen vertrokken vanuit Tilburg. Tot de landing verliep de tocht perfect. We hebben een hele mooie, rustige ochtend gehad. Het was geweldig."

'Ze maakten ons voor vies en vuil uit'
Maar toen ze weer voet op de grond zetten, ging het mis. "We landden midden op een weiland met alleen gemaaid gras.. Maar op dat moment stonden de boeren al te wachten op de grondcrew. Ze maakten ons gelijk voor vies en vuil uit. Ook de crewleden. Moeilijk doen, dreigementen... niet te zuinig."

De ballonvaarders mochten van hen niet van het veld af. De piloot belde daarop 112. "Want dit viel volgens hem onder het gijzelen van mensen." De gewaarschuwde politie kwam daarop bemiddelen en dat had effect. Na een tijdje mocht het busje van de ballonvaartorganisatie het terrein oprijden en werd de ballon opgeladen. Om tien uur konden de mensen vertrekken. 

Een woordvoerder van de politie spreekt van een ruzie. "Er zijn woorden gevallen", voegt hij daaraan toe.

'Zal ze niet snel vergeten'
Ondanks alle ophef heeft Lynne geen spijt van de ballonvaart. "Ik zou nog wel een keer willen, hoor. Maar dan met een andere afloop, haha. De organisatie geef ook aan dat dit wel heel extreem is. " 

En hoe haar tante - aan wie ze de ballonvaart cadeau gaf - eraan toe is? Lachend: "Die heeft nu een verjaardag die ze nooit zal vergeten, hè?"

Meer over dit onderwerp:
LUCHTBALLONS LANDBOUW BOEREN BOKHOVEN