Problemen stapelen zich op voor NAC en Mitchell van der Gaag: Fortuna Sittard wint met 2-3

16 september 2018 om 13:34
Een zwalkend NAC Breda heeft zondag een pijnlijke nederlaag geleden. Fortuna Sittard pakte er de eerste zege sinds 1984.
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

Het was voor de Limburgers, na zestien jaar terug in de eredivisie, de eerste zege van het seizoen. Fortuna nam daardoor afstand van de laatste plaats op de ranglijst. NAC, dat al voor de vierde keer verloor, houdt alleen FC Groningen nog onder zich op doelsaldo.

NAC kwam al vroeg aan de leiding door een doelpunt van Mitchell te Vrede. Twee doelpunten van Ahmed El Messaoudi, kort voor en kort na rust, hielpen Fortuna aan een voorsprong. Invaller Gervane Kastaneer bracht de stand weer in evenwicht, maar door een doelpunt van verdediger Branislav Ninaj was nederlaag voor de ploeg van Mitchell van der Gaag een feit.

Verslag
'90 Fluitconcerten in Breda, waar de plaatselijke trots een hele, hele, héle beroerde wedstrijd afsluit met een 2-3 nederlaag.

'81 Doelpunt Fortuna Sittard. Uit een corner belandt de bal bij Ninaj, die van dichtbij scoort. Gaan de Limburgers voor het eerst sinds 1984 winnen in Breda? Het lijkt erop.

NAC drukt door en krijgt verschillende kansen om op voorsprong te komen. Het publiek staat er in ieder geval weer vol achter. Dat was voor de gelijkmaker wel wat anders.

'71 Doelpunt NAC! Gervane Kastaneer kopt een vrije trap fraai binnen. Kan NAC nu doorstoten?

'65 Nog iets meer dan 25 minuten in het Rat Verlegh Stadion. NAC probeert kansen te forceren.

Paolo Fernandes is dicht bij de gelijkmaker. De Spanjaard ziet zijn schot op het laatste moment geblokt worden.

'53 Doelpunt Fortuna Sittard. Wat een fout van Benjamin van Leer. De doelman van NAC lijkt een houdbaar schot makkelijk te kunnen vangen, maar de bal glipt uit zijn handen en het leer verdwijnt tergend langzaam in het doel. 1-2 voor de bezoekers uit Limburg.

'52 Fabian Sportslede voorkomt erger voor NAC. De net ingevallen rechtsback voorkomt met een sliding een schot van El Messaoud.

De tweede helft gaat beginnen. Bij NAC komt Fabian Sporslede in het veld voor Arno Verschueren. Ook Gervane Kastaneer komt in het veld hij vervangt Mouni El Alouchi.

Het is rust in Breda. De thuisploeg wordt getrakteerd op een fluitconcert. Het publiek scandeert al meerdere malen 'Voetballen, Voetballen'. NAC is na een goed begin in slaap gesust.

'41 Doelpunt Fortuna Sittard. Uit het niets komen de bezoekers op gelijke hoogte. El Messaoud wordt door het centrum in de zestien aangespeeld en blijft oog in oog met doelman Benjamin van Leer rustig en maakt de 1-1.

NAC blijft makkelijk overeind in de eerste helft en heeft weinig te duchten van Fortuna Sittard. De Limburgers hebben het meeste balbezit, maar doen daar aanvallend gezien weinig mee.

'25 Na een spetterend begin zit de wedstrijd nu toch in een dip. Beide ploegen krijgen geen kansen.

Het tempo in de wedstrijd is wat naar beneden gegaan. Fortuna Sittard probeert de controle te grijpen in deze fase van de wedstrijd, NAC houdt zich prima staande.

'7 Een heerlijke openingsfase van deze wedstrijd. Fortuna Sittard kreeg net een grote kans op de gelijkmaker, en een paar seconde later had NAC weer de kans om op 2-0 te komen.

'4 DOELPUNT NAC. Mitchell Te Vrede wordt vrij voor de keeper gezet door Paolo Fernandes en de spits blijft zeer koel. 1-0 voor NAC.

'1 NAC en Fortuna Sittard zijn begonnen. Pakt de ploeg van Mitchell van der Gaag de nodige driepunten?

Feiten en weetjes

• NAC wist de laatste keren vrij gemakkelijk te winnen van de bezoekers uit Limburg. De laatste keer dat de twee ploegen elkaar tegenkwamen was nog in de eerste divisie, in het seizoen 2016-2017. NAC was toen met 3-1 te sterk voor Fortuna. In totaal kwamen de Limburgers 24 keer op bezoek in Breda. NAC won twaalf keer, terwijl Fortuna zes keer met de volle buit ervandoor ging.
  • Erik Palmer-Brown maakt zijn debuut voor de ploeg van Mitchell van der Gaag. De Amerikaanse huurling van Manchester City kwam nog geen minuut in actie, maar vervangt Karol Mets. De Ests international maakte voor de interlandbreak meerdere malen geen beste indruk.

DE OPSTELLINGEN:

De elf van Fortuna Sittard: Koselev, Dammers, Ninaj, Smeets, El Messaoudi, Novakovich, Diemers, Ospitalieri, Semedo, Ciranni, Rodriguez.