Video

Bijen laten zich niet wegjagen door Efteling

17 september 2018 om 15:26
nl
Het alsmaar uitdijende pretpark De Efteling had het graag willen hebben. Een stukje grond van een halve hectare bij de Bernsehoef in Kaatsheuvel, tussen de golfbaan en het pretpark. De natuur zou dan plaats hebben gemaakt voor campers die er zouden kunnen omkeren en parkeren. Maar bijenvereniging Ambrosius wilde het het felbegeerde stukje grond niet verlaten en mag het nu blijven pachten van de gemeente.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Het lijkt een sprookje. De kleine bijenvereniging die de strijd om een stukje grond wint van de machtige Efteling. Toch is dat precies wat er gebeurde in Kaatsheuvel. Na vijf jaar onderhandelen mag de bijenclub het stukje grond van de gemeente blijven pachten. 

Het stukje grond lag al dertig jaar braak, toen de bijenclub haar zinnen erop zette, zegt imker Anton Staps. Volgens hem is het een ideale leefomgeving voor de bijen, omdat de insecten er veel voedsel vinden.

Zak geld
Anton Staps is dolblij dat hij met zijn bijen op die plek kan blijven. Het stukje grond waar de bijen worden gehouden is straks helemaal omringd door het sprookjespark. Toch is hij niet van plan om alsnog te wijken: "Niet zolang ik leef", zegt de 72-jarige imker strijdbaar. "Ook niet voor een zak met geld. Zelfs niet voor een miljoen." Want Staps vindt de natuur veel belangrijker.

De Efteling zegt dat de afspraken in goede harmonie tot stand zijn gekomen en dat er helemaal niet over geld is gesproken. Het pretpark had het stukje grond best willen hebben, maar heeft er vrede mee dat de bijen er blijven zitten: "Die bijen hebben we liever daar, dan in ons park", laat Efteling woorvoerder Femke van Es weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.