Nog meer betonproblemen bij kerncentrale Doel, 'geen risico's voor bevolking of milieu'

19 september 2018 om 15:20
nl
De Belgische kerncentrales in Doel en Tihange hebben te kampen met nog meer betonproblemen, dan eerder werd aangenomen. Bij een inspectie bleek dat het beton in de bunkerplafonds van nog twee reactoren niet aan de eisen voldoet.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De gebreken kwamen aan het licht bij inspecties van exploitant Engie Electrabel, meldt de nucleaire waakhond FANC. Die stelt dat er geen risicos zijn voor de bevolking, de werknemers en het milieu. Voor zowel reactor Tihange 2 als Doel 4 wordt nu bekeken hoe het herstel moet worden uitgevoerd. 

Eerder dit jaar werd al bekend dat het beton in bunkers met noodsystemen in twee reactoren van de centrales in Doel en Tihange niet in orde was.

Waslijst van problemen
Incidenten bij de kerncentrale in Doel volgen elkaar de laatste jaren snel op. Eerder werd er een lek gevonden in Doel 1, dat is de oudste van de vier kernreactoren. En ook bij Doel 4 waren er problemen. Het probleem bleek toen ook bij de turbine te zitten in het niet-nucleaire deel. De kleppen van de turbine worden elektronisch aangestuurd. Daar ging het fout. In juli werd Doel 3 nog stilgelegd nadat een defect in het turbinesysteem in het niet-nucleaire deel werd ontdekt.

Veiligheid
De afspraak is dat België alle kerncentrales in 2025 gaat sluiten. Raadsleden en burgemeester Frank Petter van de gemeente Bergen op Zoom maken zich zorgen over de veiligheid. Ze hebben eerder een brief naar de minister en staatssecretaris gestuurd. Petter vraagt zich af of de kerncentrale niet eerder moet sluiten. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.