Video

Een kerk, een school en… een café, inwoners Boerdonk kopen eigen dorpskroeg

19 september 2018 om 19:46
nl
Herberg ’t Mirakel in Boerdonk stond al vijf jaar te koop. De eigenaars raakten de herberg in het karakteristieke pand aan de Kapelstraat in Boerdonk aan de straatstenen niet kwijt. Totdat vier inwoners van het dorp, dat tot de gemeente Meierijstad behoort, gezamenlijk het café kochten. “Een café draagt bij aan de leefbaarheid van ons dorp. Daar kun je elkaar ontmoeten”, zegt Antoon Donkers, een van de kopers.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Eind vorige week kwam de koop met de huidige eigenaren Jan en Ger Coppens rond. “We waren al een tijdje bezig met een eventuele aankoop”, vertelt Donkers. “Wij vonden dat het karakteristieke pand in het centrum zijn functie als dorpscafé zou moeten houden. En dat was ook de wens van de inwoners.” 

De initiatiefnemers betaalden volgens Donkers 600.000 euro voor het pand. “Onze doelstelling is om van dat bedrag zo’n 300.000 tot 350.000 euro via crowdfunding op te halen. Kort nadat de aankoop bekend was geworden, hebben zich al 22 mensen gemeld die ieder 10.000 euro betalen aan een nog op te richten stichting. Ik verwacht nog meer aanmeldingen. We moeten nog wel de juridische consequenties van deze constructie op een rij zetten”, zegt Donkers. 

Informatieavond
Woensdagavond was er een informatieavond over de plannen van de initiatiefnemers. Die bijeenkomst was trouwens niet in de bewuste kroeg, maar gewoon in het gemeenschapshuis. "Nog eens vier andere mensen hebben zich aangemeld om mee te doen." In totaal hopen de initiatiefnemers dertig deelnemers bereidwillig te vinden.


Arbeidsmigranten
De koop van de herberg kwam in een stroomversnelling. Donkers: “Er waren plannen, en die zijn ook bevestigd door de lokale overheid, plannen waren voor een bestemmingswijzigingen. Daardoor zou er mogelijk een voorzieningen komen voor de huisvesting van ongeveer 30 arbeidsmigranten. Dat vonden we niet passen op die plek en in het karakteristieke pand.”

De initiatiefnemers gaan in de vernieuwde dorpskroeg niet zelf achter de bar staan. “Dat was voor ons niet in beeld, anders hadden we het niet gedaan. We hebben een stel gevonden dat nu een B&B in Spanje runt. Zij komen oorspronkelijk uit Boerdonk.”

Effe binnengluren
De koop van de herberg is nog niet helemaal rond en staat nog steeds op een bekende huizenverkoopsite. Een mooie kans om eens even te kijken wat je precies krijgt voor pak 'm beet zes ton in Boerdonk.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.