Video

Alle planten op het raamkozijn deden ooit auditie op de ‘groene catwalk’

21 september 2018 om 12:15
nl
Camera’s in plantenkassen. Het is even wennen, ook voor de plantenkweker. Waar planten voorheen met het blote oog werden gesorteerd op hoogte, kleur en volume, hebben camera’s dat werk overgenomen. Een beetje kweker heeft tegenwoordig zelfs meerdere machine-operators in dienst.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het Eindhovense bedrijf Aris koppelt technologische ontwikkeling aan de sterke agrofoodsector in onze provincie. “Wij maken camerasystemen en software waarmee we de ontwikkeling van natuurproducten, zoals planten, groenten, mais maar ook van vlees kunnen volgen”, zegt Sven Rusch van Aris. Het bedrijf heeft inmiddels wereldwijd zo’n 500 klanten.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Lopende band
Een van de klanten in de bloementeelt is LKP Plants. Op een lopende band worden de jonge planten een voor een beoordeeld. “Via camera’s van boven en opzij worden de grootte, kleur, volume en het groeiproces gevolgd. Ook worden slechte producten snel herkend. Die gegevens worden vastgelegd”, legt Rusch uit. 

Nadat de planten op de groene catwalk hebben geparadeerd, komen ze automatisch in het vak met ‘gelijkgestemden’. Hans Koolhaas van LKP Plants: “Door het systeem kunnen we de planten nog beter selecteren. We hebben nu meer machine-operators in dienst dan ouderwetse vaklieden. De consument krijgt door het systeem steeds dezelfde kwaliteit.” En dat is ook belangrijk voor de opbrengst weet Sven Rusch. “De kleinste plant bepaalt de opbrengst voor de hele partij planten.”

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.