Heeft straling van de spoorwegovergang de Stint beïnvloed in Oss? Inspectie stelt onderzoek in

OSS - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoeken of elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie de elektrische Stint heeft beïnvloed bij het dodelijke ongeluk in Oss. Na het ongeluk hebben meerdere gebruikers van Stints melding gemaakt van storingen bij spoorwegovergangen.

Een Stint is een elektrisch wagentje waarbij de bestuurder staat en voor hem of haar maximaal tien kinderen in een bak zitten. Frank Wassenaar van het ILT:  "De meldingen zijn voor ons reden om het effect te onderzoeken tussen de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie op de Stint. Wij willen alles uitsluiten."

Op hol geslagen
Eerder werd al bekend dat er onderzoek gedaan wordt of de Stint mogelijk op hol is geslagen. Er rijden in Nederland ongeveer drieduizend Stints rond. Ze worden veel gebruikt door kinderopvangcentra. 

LEES OOK: Directeur van Stint over spoordrama Oss: 'Als het onze schuld is nemen we onze verantwoordelijkheid'

Bij het ongeluk in Oss reed de Stint tegen gesloten spoorbomen en kwam op het spoor terecht. Vier kinderen kwamen om het leven. Een vijfde kind en een medewerkster raakten zwaargewond. Het tragische ongeluk houdt Oss al dagen in de greep. 

De Stint
Vrijdag stuurde minister Cora van Nieuwenhuizen een brief naar de Tweede Kamer over de Stint. Daarin geeft ze uitleg over de goedkeuring om met de elektrische bakfiets op de openbare weg te mogen rijden. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) was in het verleden negatief. 

Een Stint wordt gezien als 'bijzondere bromfiets' en die mag maximaal 75 centimeter breed zijn. De Stint zit daar met 110 centimeter flink boven. Maar dat werd niet als onoverkomelijk bezwaar gezien, aangezien bakfietsen ook 150 centimeter van de weg mogen gebruiken.

LEES OOK: Bijna 400 kinderdagverblijven in Brabant stoppen met elektrische bakfiets na spoordrama Oss

Controles
De fabrikant van de Stint laat vanaf maandag alle 3500 voertuigen die in gebruik zijn controleren. "We controleren op alle veiligheidspunten en vervangen preventief onderdelen." Het bedrijf heeft een mail naar alle klanten gestuurd met daarin een checklist waarmee de afnemers - veelal kinderdagverblijven - de Stints ook zelf kunnen nalopen op verschillende punten.

Deel dit artikel: