Video

Zelfs een gezin uit Moskou wist Pontje Steur te vinden, voetveer zette nog nooit zoveel mensen over

24 september 2018 om 10:11
nl
Bij Pontje Steur kan de vlag uit. Het voetveer zette in de zomer van 2018 een recordaantal passagiers over van Werkendam naar de Biesbosch. “Tot nu toe ruim 23.000 passagiers”, zegt een vrijwilligster die schipper Wim de Vries helpt op een van de laatste dagen dat het pontje nog in de vaart is.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Overal kwamen de fietsers vandaan, we hebben zelfs een gezin uit Moskou op de pont gehad. Heel bijzonder dat zelfs die mensen dit kleine pontje bij Werkendam weten te vinden. We hebben dagen gehad dat we vijfhonderd passagiers hebben overgezet.” 

Bewoners klagen over drukte
Verhuurders van roeiboten en kano’s spreken economisch ook van een enorm goede zomer. De alsmaar toenemende drukte zorgt echter ook voor een keerzijde en dat is overlast van toeristen. Voor Biesboschbewoonster Iné van den Ende mag het inmiddels dan ook wel wat minder. 

“Het heeft veel nadelen, het is veel drukker met fietsers en wandelaars en mensen gunnen elkaar de ruimte niet. De Biesbosch is niet meer het stiltegebied dat het altijd was”, besluit Van den Ende. 

Minder museumbezoekers
Het Biesboschmuseum in Werkendam heeft afgelopen zomer 48.000 betalende bezoekers getrokken. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren. Ondanks de enorme toeloop van toeristen naar het Nationaal Park De Biesbosch en de extreme drukte op het water, fiets- en wandelpaden stagneerde het aantal betaalde museumbezoeken. 

Het museum kreeg voor het eerst in het nieuwe onderkomen te maken met een omgekeerde trend. Niet meer, maar juist minder bezoekers.  “De zomer was heel warm en daar hadden onze bezoekers ook last van”, zegt directeur Peter van Beek. “We hebben minder betalende bezoekers in het museum gehad, maar we hebben wel meer toeristen aan de balie gehad met vragen over de Biesbosch.” 

Om bezoekers te blijven trekken gaat het museum in de toekomst (nog) meer inzetten op wisselexposities. “Komende jaren gaat dat toch wel een opgaaf worden om de loop er in te houden en mensen opnieuw te bewegen hier een keertje naartoe te komen.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.