21 jaar cel voor man (51) die vriendin verkrachtte, neerstak en haar keel dichtkneep

24 september 2018 om 16:31
nl
Een 51-jarige man uit Steenbergen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar. Hij krijgt de straf omdat hij zijn vriendin lange tijd heeft ontvoerd, bedreigd, en verkracht. Ook stak hij haar meerdere keren met een mes en kneep hij haar keel dicht, tot ze flauwviel.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Het slachtoffer liet de man in september 2017 weten dat ze wat ruimte nodig had in hun relatie. Nadat ze daarover een gesprek hadden in de woning van de verdachte, gingen ze samen met wat vrienden in een café wat drinken. 

Op de terugweg liep de vrouw naar haar auto maar de man hield haar tegen en trok haar zijn woning in. Daar moest zij zich onder dwang helemaal uitkleden en seksuele handelingen met zichzelf uitvoeren terwijl hij alles filmde. Daarna verkrachtte de man haar. 

Gegil
Toen de vrouw wist te ontsnappen en in haar auto wilde vluchten, kwam de verdachte achter haar aan. Hij had een pistool en een mes bij zich en dreigde haar wat aan te doen als ze geluid zou maken. Toen ze toch probeerde weg te komen, werd ze door de man in haar hals en gezicht gesneden. 

Buurtbewoners hoorden gegil op straat en waarschuwden de politie. De verdachte sleurde haar ondertussen via de garagedeur terug de woning in. Daar kneep hij haar keel dicht totdat ze flauwviel en stak hij haar meerdere keren in haar nek. De politie trof de vrouw korte tijd later in de woning aan in een grote plas bloed.

Extra hoge straf
Voor poging tot doodslag kan maximaal tien jaar celstraf opgelegd worden. De rechter bepaalde echter dat de verdachte doelbewust zijn vriendin meerdere keren heeft geprobeerd te doden. Dat zij niet is overleden, is niet aan de verdachte te danken, aldus de rechtbank.

Daarnaast wordt het de verdachte zwaar aangerekend dat hij zich liet leiden door zijn eigen lustgevoelens en frustratie. De man trok zich volgens de rechter niks aan van haar 'waardigheid als mens'. 

Psychiatrisch onderzoek
De verdachte weigerde medewerking aan psychiatrisch onderzoek. Hierdoor beschikt de rechtbank over te weinig informatie om vast te kunnen stellen of er sprake is van een stoornis. Het is daarom niet mogelijk om hem tbs op te leggen. 

Vanwege het gewelddadige en vernederende karakter van de delicten valt het vonnis extra hoog uit. Ook is de man al eerder veroordeeld voor verkrachting en mishandeling. Behalve een celstraf moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 62.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.