Hoe kan dat? Steeds meer zwijnen en dassen en toch minder schademeldingen

24 september 2018 om 17:19
nl
Er zijn steeds meer ganzen, zwijnen en dassen in Brabant en toch wordt er steeds minder schade gemeld die deze dieren veroorzaken. Hoe kan dat? Bij de boerenorganisatie ZLTO weten ze het. Boeren melden geen schade omdat de afhandeling te veel kost.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Als een boer schade heeft dan moet hij 350 euro betalen aan degene die uitzoekt hoe groot die schade is. Dan geldt er ook nog eens een eigen risico van 250 euro. Een rekensommetje leert dat als een zwijn voor 750 euro gewas opvreet, de boer daar per saldo 150 euro vergoeding voor krijgt. Er zijn steeds meer boeren die denken: voor dat bedrag ga ik geen formulier invullen.

Daarom heeft de ZLTO, gesteund door onder meer Stichting Das en Boom, de jagersvereniging, het Brabants Landschap en de Dierenbescherming een brief aan de provincie geschreven. Al die organisaties pleiten er voor het behandelbedrag van 350 euro af te schaffen. 

Afschaffen onderzoekskosten
Andere provincies hebben dat al eerder gedaan. Brabant is bijvoorbeeld de enige provincie nog die boeren laat betalen voor onderzoek naar schade die door dassen is veroorzaakt. Limburgse boeren hoeven helemaal geen behandelbedragen te betalen.

De ZLTO denkt dat boeren zich dan wel zullen melden als ze schade hebben. “Want dat is een absoluut noodzakelijk”,  aldus de belangenorganisatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.