Piloten van Ryanair staken vrijdag opnieuw, geen vluchten vanaf Eindhoven volgens vakbond - Omroep Brabant

Piloten van Ryanair staken vrijdag opnieuw, geen vluchten vanaf Eindhoven volgens vakbond

24 september 2018 om 23:22
nl
Piloten van Ryanair in verschillende landen in Europa leggen vrijdag opnieuw het werk neer. Ook piloten met een basis in Nederland doen mee aan een tweede grote stakingsdag bij de Ierse budgetmaatschappij, zo meldt pilotenbond VNV.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Op 10 augustus, midden in de vakantie, legden piloten ook al het werk neer in vijf Europese landen, waaronder Nederland. Vluchten vanaf Eindhoven gingen gewoon door, omdat Ryanair piloten van elders inschakelde om het werk van stakers over te nemen. Dat lijkt nu door een uitspraak van de rechter geen optie. Die zei dat dat niet mag mits de actie op tijd wordt aangekondigd.

Nederlands recht
De piloten strijden onder meer voor doorbetaling bij ziekte en betere arbeidsvoorwaarden. “Er is een cultuurverandering nodig bij Ryanair”, vertelt Joost van Doesburg. Hij is woordvoerder van de pilotenvakbond VNV. “We staken niet om meer vrije tijd of meer loon, maar om meer rechten voor de werknemers die in Nederland voor Ryanair werken."

Deze medewerkers eisen ook dat de Ierse luchtvaartmaatschappij personeel onder het lokale recht laat vallen in plaats van onder Iers recht. "Dat Ierse recht biedt veel minder bescherming. Bij EasyJet vliegen piloten onder een Nederlands contract waar het Nederlands arbeidsrecht aan gekoppeld is. Het kan dus wel goed geregeld zijn.” 

Gedwongen overplaatsingen zijn het personeel eveneens tegen het zere been. "En veel medewerkers voelen zich niet vrij om zich ziek te melden en dat vinden wij echt bijzonder onwenselijk."

'Ryanair weigert overleg'
Volgens de VNV zijn de doelen sinds de vorige actie niet dichterbij gekomen. Het management van Ryanair zou constructief overleg weigeren. “Ryanair weigerde sinds de laatste rechterlijke uitspraak om met ons om tafel te gaan. Met iemand die niet met je wil praten is het heel lastig om tot een cao te komen. Dus vandaar weer deze staking.”

Eerder werd al bekend dat vrijdag het cabinepersoneel zou staken. Het gaat om een andere cao dan bij het cabinepersoneel. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.