Video

Wierook, Wijwater en Worstenbrood en ‘handen boven de dekens’; website over het rijke Roomse leven

27 september 2018 om 14:05
nl
Van bedevaartreizen naar Lourdes tot en met ‘voor het zingen de kerk uit’. Echt alles komt aan bod op de website: Wierook, Wijwater en Worstenbrood. Een online inkijkje in het Rijke Roomse leven in Brabant, maar ook een website waar de lancering van was uitgesteld door de aanhoudende schandalen in de Katholieke kerk.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

René Bastiaansen van het Brabants Historisch Centrum in Den Bosch benadrukt dat die schandalen ook aan bod komen op de website. “We gaan niets uit de weg, maar het Rijke Roomse leven in Brabant was meer dan alleen dat misbruik en dat laten we zien in al zijn facetten.”

Wierook, Wijwater en Worstenbrood laat het dagelijkse katholieke leven zien tussen globaal 1900 tot 1970. Bastiaansen: “Realiseer je dat 80 procent van alle huidige 55-plussers in Brabant dagelijks met dat katholicisme te maken had. Van internaten, school, het verenigingsleven tot en met het seksleven van de ouders. Het is onlosmakelijk verbonden met het DNA van Brabant. Katholiek zijn, was net zo gewoon als rechts rijden in het verkeer.”


Plaats je eigen verhaal
Op de website wordt ook de mogelijkheid geboden om eigen verhalen te plaatsen. “Wij tonen hoe de formele kant eruit zag, maar de leuke en ook verdrietige verhalen moeten van de Brabanders zelf komen.” 

Bastiaansen lijkt met zijn website Wierook, Wijwater en Worstenbrood veel los te maken. Ondanks dat de website pas een paar dagen online staat, zijn er al heel wat persoonlijke verhalen geplaatst over dat Rijke Roomse leven dat ook z’n leuke kanten had.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.