Onheilspellend beeld van orthodoxe moslims in proefschrift: universiteit onderzoekt werkwijze

27 september 2018 om 22:38
UvT doet onderzoek naar proefschrift salafisme
UvT doet onderzoek naar proefschrift salafisme
De Tilburg University laat onderzoek doen naar de inhoud van een proefschrift waarin een onheilspellend beeld wordt geschetst van orthodoxe moslims.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Over dat proefschrift is discussie ontstaan. De universiteit heeft signalen gekregen waardoor twijfels zijn ontstaan over het proefschrift waarop de Iraans-Nederlandse Mohammed Nazar Soroush eerder deze maand promoveerde.

Soroush ging langs bij vrijwel alle streng islamitische centra in Nederland en schetst een onheilspellend beeld van orthodoxe moslims. Salafisten werken volgens hem de integratie tegen en zijn weinig loyaal aan de samenleving, concludeerde hij.

Rectificatie
Een van de klachten komt van de Imam Malik Moskee in Leiden die in het proefschrift is neergezet als salafistisch. Die typering klopt niet volgens advocaat Royce de Vries die in een brief aan de universiteit om rectificatie heeft gevraagd. Volgens de raadsman hebben ook meerdere academici kritiek geuit op de werkwijze van Soroush.

Niet verspreiden
Het college van bestuur van de universiteit heeft een commissie opdracht gegeven te onderzoeken of het proefschrift de toets van goede wetenschap kan doorstaan. De commissie zal advies uitbrengen, aldus een verklaring.

Tot de ontvangst van het advies zal de universiteit niet meewerken aan verspreiding van het proefschrift. Ook de schrijver is gevraagd zijn werk niet verder te verspreiden.

Wachten op privacy instellingen...