'Commando's op missie met helm die aanvoelt als karton'

2 oktober 2018 om 06:12
nl
Nederlandse commando’s maken zich grote zorgen over hun kogelwerende uitrusting. Volgens de commando’s, die zijn gelegerd in Roosendaal, worden zij op missie gestuurd met helmen die aanvoelen als karton en kogelwerende vesten, die niet deugdelijk zouden zijn. Een woordvoerder van de militaire vakbond VBM noemt de situatie ,,onaanvaardbaar".
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Van de vesten is de garantiedatum die de leverancier stelt, verstreken. 

Uit een steekproef bij honderd helmen zou zijn gebleken dat zeker dertig helmen waren vervormd waardoor ze niet meer goed zitten. Veel van de helmen zijn gebruikt op missie in Mali. De problemen met de helmen zijn twee jaar geleden al aangekaart, zo blijkt uit interne memo’s van het elitekorps van het Nederlandse leger.

Niks met klacht gedaan
Er is met de klacht volgens de commando’s tot nu toe echter niks gedaan. Dit terwijl de Dienst Materieel Organisatie (DMO)  al in december 2016 een advies uitbracht om de helmen te vervangen. 

Een woordvoerder van Defensie erkent dat de houdbaarheidsdatum van de scherfvesten is overschreden. Hij ontkent echter dat militairen met onveilig materiaal op pad gaan. Nieuwe vesten zouden inmiddels zijn besteld.

De keramische platen in de vesten worden jaarlijks getest. Platen die de test niet doorstaan worden uit de roulatie gehaald. Voor een uitzending worden de keramische platen nogmaals getest, zegt een woordvoerder. Dat de vesten niet na de garantieperiode van vijf jaar worden vervangen, heeft ook te maken met jaren van bezuinigingen, voegt hij eraan toe.

Kamervragen
Op de klachten over de helmen wil de woordvoerder nog niet ingaan. Daarover zijn Kamervragen gesteld die nog beantwoord moeten worden.

Vorige week bleek dat militairen zelf winterkleding moesten aanschaffen voor oefeningen in Noorwegen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) beloofde beterschap.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.