Moordenaar Melanie Sijbers 'valt steeds terug': twee jaar extra tbs

2 oktober 2018 om 14:34
nl
Peter H., de moordenaar van Melanie Sijbers, krijgt twee jaar langer tbs. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. De verdediging van H. wilde niet meer dan één jaar verlenging, maar op basis van een rapport van een deskundige besloot de rechtbank anders.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop werd in 2006 dood gevonden in een bosgebied bij Someren. Ze was verkracht en gewurgd. De dader is Peter H., een man met een tbs-verleden. H. werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en tbs. In 2014 ontsnapte hij met een schroevendraaier uit zijn cel waarna hij werd opgesloten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Geen enkele verbetering
Peter H. verblijft momenteel in de Mesdagkliniek. De deskundigen zien geen enkele verbetering en daarom is er Langdurige Forensische Psychiatrische Zorg voor hem aangevraagd. De advocaat van H. heeft daar bezwaar tegen aangetekend. Daarop is nog niet beslist.

De Mesdagkliniek heeft maatregelen moeten nemen, omdat H. een aantal keren heeft geprobeerd te ontsnappen. Uit het rapport van de deskundigen komt een beeld naar voren van een man die mensen voor zich kan innemen. Maar hij is ook leugenachtig en onbetrouwbaar. Hij manipuleert mensen. Vanwege zijn voortdurende ontsnappingspogingen vinden de deskundigen dat hij ook na jaren tbs niet is veranderd.

Terugval
Er is een patroon waarbij het voortdurend lijkt alsof H. zich aanpast en vooruitgang boekt. Maar elke keer mondt dat uit in terugval die ook voor de behandelaars uit de lucht komt vallen. 

De deskundigen zijn het er over eens dat H. naar de longstay moet en dat daar de hoogste veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.

Voor de rechtbank is duidelijk dat een behandeling van twee jaar in de Van Mesdagkliniek nog niet van de grond is gekomen en dat H. daar nog twee jaar moet blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.