'Donkere mensen kunnen trots zijn!', nieuwe theatershow Steven Brunswijk gaat de diepte in

4 oktober 2018 om 13:01
nl
Trots! Daar draait het om in de nieuwe show van cabaretier Steven Brunswijk. In 'Van Slaaf tot Meester' vertelt hij letterlijk vanuit zijn optiek het verhaal van 'slaaf tot meester'. "De donkere mensen komen van ver, maar waar ze nu staan daar kunnen ze echt trots op zijn", vertelt hij.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Wie alleen maar harde grappen wil horen over donkere mensen, zal in deze show bedrogen uitkomen. "Natuurlijk maak ik grappen. Ook over de slavernij, maar dat is echt maar tien procent van de show", legt hij uit.

In zijn show begint Steven met de uitleg waarom hij gestopt is met de naam 'Braboneger'. "Ik wilde dat zowel witte als zwarte mensen om me konden lachen. Niet dat ze tegenover elkaar kwamen te staan. Maar in plaats van een brug, dreef ik een wig tussen die twee groepen. Dus daarom besloot ik met de Braboneger te stoppen", vertelt de Tilburgse cabaretier

Lippen vol spuiten
Het 'Meester' gedeelte gaat over trots. "Ik heb het bijvoorbeeld over dat donkere mensen trots moeten zijn op hoe ze eruit zien", vertelt hij. "Sommige mensen spuiten hun lippen vol, andere laten hun haar invlechten en sommige staan in een cabine om bruin te worden. Besef dat er mensen zijn die al dat soort dingen doen terwijl donkere mensen dat gewoon al hebben!"

Hij laat mensen in zijn show, opnieuw, kennis maken met hoe hij in het leven staat. "Je bent niet minder dan een ander. Maar gelijke kansen, dat bestaat niet.  Het leven is namelijk niet altijd eerlijk", erkent hij. "Ik werk vier keer harder dan sommige anderen, maar dat doe ik zodat je niet meer om me heen kan. Je kan daarover klagen, maar steek die tijd en energie niet in dat geklaag."

'Geen belerend vingertje'
Het is een show met grappen die een dubbele lading hebben en de diepte in gaat. "Maar het wordt geen zware show, hoor", waarschuwt hij er meteen bij. "En ook geen belerend vingertje." Donderdagavond starten de try-outs. De officiële première staat gepland in het Parktheater Eindhoven op 29 januari. De show loopt dan tot en met mei 2019.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!