Video

TOP Oss staat stadion met liefde af voor herdenking: ‘Tragedie heeft enorme impact bij de club'

6 oktober 2018 om 00:01
nl
In het Frans Heesen Stadion van voetbalclub TOP Oss is maandagmiddag de herdenking van het spoordrama in Oss te zien op grote schermen.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

“We hebben geen echte rol, behalve dat we gezegd hebben mee te helpen in de logistiek en het veilig houden van het stadion”, legt directeur Peter Bijvelds uit. De gemeente kwam met de vraag het stadion ter beschikking te stellen. “Die vraag kwam al vrij snel. Er is eerst nog even gekeken of dit de beste plaats was om dit te kunnen toen. Maar we hebben ogenblikkelijk gezegd dat we onze medewerking willen verlenen.”

De gemeente heeft nadrukkelijk de regie. “Wij helpen mee. Bij het regelen van het parkeren, want er wordt toch wel een grote opkomst verwacht. Bij het regelen van de looproutes en bij het calamiteitenplan wat altijd van toepassing is.”

Bekijk de video en lees verder. 

‘Enorme impact’
Dat ze bij TOP Oss meewerken aan de herdenking is logisch, het spoordrama heeft indruk gemaakt bij de voetbalclub. “TOP Oss is onlosmakelijk aan Oss verbonden. Het heeft impact gehad op Oss, maar ook op TOP. Uiteindelijk gaat het allemaal door, zoals het in de wereld altijd doorgaat bij elk drama. Maar dat dit een tragedie is geweest die een enorme impact heeft gehad – en nog steeds heeft op Oss en ook onze club – is duidelijk.”

Bijvelds merkte het de afgelopen twee weken als hij op de club was. “Het is continue het onderwerp van gesprek. Normaal gesproken gaan alle gesprekken over de afgelopen of komende wedstrijd. Nu gaat het continue over die tragedie. Iedereen voelt het zo verschrikkelijk dichtbij komen. Het is continue het onderwerp van gesprek gebleven.”

Natuurlijk proces
Bijvelds wil niet hypocriet zijn, hij geeft toe dat je door moet gaan. “Dat gaat ook vrij natuurlijk, moet ik eerlijk zeggen. Het is misschien raar, maar zo gaat het wel.” Toch heeft ook de TOP Oss-directeur het er nog wel moeilijk mee. “Op het moment dat je het er over hebt is het terug. Je denkt er ook wel aan.”

Het zal lang duren voor het bij TOP Oss weer alleen maar over een gemiste kans of een buitenspeldoelpunt zal gaan. “Ik denk dat dit in heel Oss nog lang doorsuddert. Ook binnen de club. Zeker ook bij de mensen die in en uit Oss komen.”

'Hoort er veel over'
Ragnar Oratmangoen komt uit Oss en speelt voor TOP Oss. Hij verwacht dat een deel van de selectie maandag gaat kijken in het stadion. Het is wel zo dat het binnen de club inmiddels anders is dan net na het ongeluk.

"Op het begin was het heel lastig. Elke keer stond de tv aan in het spelershome, om meer nieuws te horen", geeft de van NEC gehuurde aanvaller aan. "Het verwatert niet, maar je merkt wel dat jongens het toch wat meer los kunnen laten. Je hoort er steeds wat minder over. Maar ik kom zelf uit de omgeving. Dus ik hoor hier ook buiten de club veel over."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.