Personeel investeert flink in ziekenhuis Bernhoven

9 oktober 2018 om 09:37
nl
Ruim 1600 personeelsleden van ziekenhuis Bernhoven in Uden investeren in hun eigen ziekenhuis. De medewerkers hebben gekozen voor een bonus in de vorm van een obligatielening. Sommige personeelsleden hebben bovendien nog extra geïnvesteerd en samen 250.000 euro bij elkaar gelegd, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Financiële deelname van het personeel is uniek voor een Nederlands ziekenhuis. Het vergroot de betrokkenheid van de medewerkers en verstevigt hun relatie met het ziekenhuis, denkt de directie.

Obligatie van 100 euro
Tot en met 2022 hebben medewerkers ieder jaar recht op een obligatie van 100 euro. Het ziekenhuis keert jaarlijks 4 procent rente uit. Bernhoven telt in totaal 2300 personeelsleden. 

Bernhoven had het liefst meteen aandelen willen uitgeven maar een ziekenhuis mag op dit moment nog geen winst uitkeren. Zodra dat wel is toegestaan, worden de obligaties omgezet in aandelen met een dividenduitkering.

Bernhoven wil vanaf volgend jaar ook betrokkenen uit de regio de kans geven om te investeren in het ziekenhuis.

Verschil
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs. Simpel gezegd betekent dit dat je geld uitleent aan een onderneming, overheid of instelling. Over het bedrag dat je uitleent, krijg je op een vast tijdstip rente. De onderneming, staat of instelling waarvan je een obligatie hebt, moet op het einde van de afgesproken termijn het volledige bedrag terug betalen. 

Bij een aandeel stel je jouw geld beschikbaar en word je in ruil daarvoor deels eigenaar van een bedrijf. Het is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Als je aandelen hebt van een bedrijf dat failliet gaat, ben je zo goed als zeker je investering kwijt. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.