Video

24-duizend liter water per seconde: bouw van gigantisch pompstation van start in de Biesbosch

13 oktober 2018 om 16:46
nl
De vergunningen zijn binnen en de eerste werkzaamheden gaan volgende maand van start. Schuin tegenover de Amercentrale bouwt waterbedrijf Evides een nieuw pompstation in de Fortuna polder. Een pompstation om water uit de Bergsche Maas naar het uitgediepte spaarbekken De Gijster te kunnen pompen. Het nieuwe pompstation kan maximaal de gigantische hoeveelheid van 24-duizend liter per seconde water innemen!
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het te bouwen Pompstation Bergsche Maas komt te liggen op zo’n 1,5 kilometer afstand van spaarbekken de Gijster. Vanuit de polder komen er dan ook enorme pijpleidingen te lopen richting het spaarbekken. “Dat zijn pijpleidingen met elk een doorsnede van 2.10 meter”, vertelt Marielle Cats.  Voor de aanleg van de pijpleidingenstraat zal tijdens de werkzaamheden een sleuf worden gegraven van zeventig meter breed. De pijleidingenstraat zelf heeft een breedte van elf meter en komt ondergronds op een diepte van circa vijf meter. Hoewel het pompstation maximaal 24 kuub water per seconde kan innemen zal dat in de praktijk niet gebeuren omdat alleen vergunning is afgegeven voor lagere inname hoeveelheden  

Bergen met grond in gronddepots
Door de werkzaamheden, die in 2019 van start gaan, zal er gigantisch veel grond worden afgegraven in de Biesbosch. Grond die zal worden opgeslagen in gronddepots op de St Jansplaat en op de Fortuna polder, iets ten zuid-westen van recreatiegebied De Aakvlaai. Naar verwachting zal er in de depots bijna een kwart miljoen kubieke meter grond tijdelijk worden opgeslagen. 

 

Kik mee naar het nieuwe pompstation
Het nieuwe pompstation Bergsche Maas zal aan de landzijde helemaal opgaan in de Biesboschnatuur. “Aan de achterkant, de Biesboschzijde, zal je bijna niets zien van het pompstation. Het pompstation zal volledig worden geïntegreerd in de natuur, maar aan de rivierkant zie je juist wel dat het een pompstation is”, vertelt Marielle Cats. “Maar er is ook rekening gehouden met de vissen in de rivier. Door gebruik te maken van moderne pompen en techniek voorkomen we dat er niet te veel vissen mee naar binnen komen.”

Zorgen zijn er over klimaatverandering
Met alle investeringen om de drinkwatervoorziening ook in de toekomst op peil te houden, zijn de zorgen over die toekomst niet voorbij. “Zorgen over de toekomst zijn er ook”, zegt Daan Spitzers van Evides. “Met name over  perioden van lang droogte en over periodes met heel veel neerslag. Want heel veel neerslag in het stroomgebied van de Maas betekent ook dat er veel slib, dat in de Maas op de bodem ligt, los komt en in het water terecht komt.” 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.