Hoe een Bredase jongen de manager werd van Elvis Presley, 'Hij had een neus voor geld'

15 oktober 2018 om 22:43
nl
“Ik was echt verbaasd dat het verhaal van de man achter de artiest nog nooit in het theater was verteld”, aldus producent en muzikant Hans van der Zee. En dan heeft hij het over het verhaal van de Bredase jongen Dries van Kuijk die uiteindelijk door het leven ging als Colonel Tom Parker, de manager van Elvis Presley. Dinsdag is de eerste tryout van de voorstelling ‘De Kolonel – how to manage Elvis’ in theater De Kring in Roosendaal.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

“Tom Parker wordt de grootste manager van de wereld genoemd en dat is niet voor niets”,  vertelt regisseur Eva-Lise Geerlings. Parker was de enige manager van de The King of Rock and Roll. “Hij had echt een neus voor geld verdienen, van jongs af aan al”, aldus van der Zee. 

Terug naar Nederland
In 1909 verliet van Kuijk op 19-jarige leeftijd Breda om als immigrant z'n geluk te beproeven in Amerika. “Hij is stiekem naar de VS gegaan, zonder papieren en hij was daar dus illegaal. Hij is toen in het leger gegaan en daardoor is hij zijn Nederlandse status verloren. Uiteindelijk was hij dus stateloos”, aldus Geerlings. “En dat is ook de reden dat Elvis niet buiten Amerika kon optreden, want zijn manager Parker wilde per se mee.”

Maar in de voorstelling kan Parker wel terug naar Nederland. “In een film die we hebben gemaakt laten we hem terug gaan naar de plekken die belangrijk zijn voor hem zijn. Zijn geboortehuis, het casino en de stad Breda. Het is fictie, maar wij vonden dat een mooi uitgangspunt”,  aldus de regisseur. 

Filmbeelden
De voorstelling combineert filmbeelden en projecties met livemuziek door een twaalfkoppig orkest. Dinsdag om 14.00 uur is de voorstelling te zien in de Kring in Roosendaal, daarna is hij in Brabant ook nog te zien in Etten-Leur en Veghel. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.