Ontvoering baby Hannah: forse kritiek op begeleiding van pleegouders

16 oktober 2018 om 10:22
nl
Jeugdbescherming Brabant (JBB) en jeugdzorgaanbieder Combinatie Jeugdzorg hebben onvoldoende gedaan aan de begeleiding van de pleegouders van baby Hannah. Het meisje dat in februari door haar biologische ouders werd ontvoerd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) hebben dat geschreven aan de toenmalige pleegouders van het meisje.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Dit deden de inspecties na onderzoek dat is gedaan naar de ontvoering van Hannah. De inspecties zijn verbaasd over enkele van het aanzienlijke aantal tekortkomingen. Zo moesten de pleegouders bijvoorbeeld zelf veiligheidsafspraken maken met de wijkagent. 

Ook waren er binnen de betrokken organisaties geen afspraken over de omgang met een geheime plaatsing zoals die van baby Hannah. Het onervaren pleeggezin kreeg een onervaren pleegzorgwerker. En risico's werden volgens de inspecties door JBB en Combinatie Jeugdzorg verschillend ingeschat. Onderling werd er bovendien niet overlegd.

Inspectie verwacht verbetering
De inspecties verwachten dat verbeteringen worden doorgevoerd. Volgend jaar moeten beide instanties laten weten of er resultaat is geboekt. JBB en Combinatie Jeugdzorg hebben de pleegouders laten weten dat er nog onafhankelijk vervolgonderzoek gaande is naar de periode na de ontvoering.

De biologische ouders van de baby ontvoerden Hannah op 26 februari. Dit gebeurde op de parkeerplaats van de Lidl aan de Nieuwstraat in Eersel. 

Nog dezelfde dag werd Hannah teruggevonden nadat de ouders op een vakantiepark in Duitsland werden herkend. 

Ouders veroordeeld
Voor ontvoering met geweld kregen vader Rowan S. en moeder Kim de L. vorige maand een celstraf opgelegd van een jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.