Video

Oops! Verkeerde Piet geeft toestemming voor overschilderen PSV-medaillons, echte Piet wist van niks

16 oktober 2018 om 14:33
nl
Prachtig, voor PSV-fans, de muurschildering die vorig jaar zomer werd aangebracht op de spoorwand tegenover het Philips Stadion in Eindhoven. Maar achter deze graffiti aan de PSV-laan gaat een klein cultureel drama schuil. Een deel hiervan is namelijk ten koste gegaan van een kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Piet Dirkx. Maar door de toestemming van een ándere Piet Dirkx werd het kunstwerk overgeschilderd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"Het is een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden", zegt de gemeente Eindhoven dinsdag. Twee medaillons, die deel uitmaakten van een kunstwerk, zijn onlangs overgeschilderd. De maker, Piet Dirkx, is hierover nooit officieel ingelicht. 

De gemeente Eindhoven heeft namelijk toestemming laten vragen aan een andere kunstenaar met dezelfde naam. "Door het bizarre toeval dat twee kunstenaars met dezelfde naam iets met de muur hebben, is dit gebeurd. We kunnen dit op korte termijn niet oplossen of terugdraaien."

PSV had idee voor nieuwe schildering
Dirkx voerde zijn kunstwerk in 1999 uit in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen, die het later schonken aan de gemeente. Het bestaat uit 22 keramische medaillons wat in de ogen van de Eindhovenaar een verwijzing is naar de twee voetbalelftallen die in het stadion aan de overkant tegenover elkaar staan.

Vorig jaar kwam de marketingafdeling van PSV bij de gemeente met het idee om een muurschildering aan te brengen. Een aantal medaillons zou hiervoor plaats moeten maken. 

'Twee Piet Dirkxen: vervelend'
De gemeente Eindhoven zag dat wel zitten, mits de kunstenaar zijn fiat wilde geven. Die werd probleemloos gegeven, naar nu blijkt door een man met dezelfde naam als de echte Piet Dirkx.

"We hebben destijds op Google gezocht naar Piet Dirkx kunstenaar. Die hebben we een mail gestuurd", laat PSV weten. "Uit de mail terug bleek niet dat hij de oorspronkelijke kunstenaar niet was. Nu blijkt dat er twee Piet Dirkxen zijn. Vervelend, maar we kunnen er nu niks meer aan doen."

Fiat van 'verkeerde' Piet Dirkx
Slechts doorschijnende contouren op de plek waar de medaillons zaten, herinneren er nog aan. Studio Giftig heeft de muurschildering, met beeltenissen van onder anderen speler Jorrit Hendrix en fan Guus Meeuwis, aangebracht voor de promotie en verkoop van kleding van PSV-sponsor Umbro.

De echte Dirkx was het kennelijk zelf niet opgevallen dat deze creatieve uiting ten koste is gegaan van twee van zijn medaillons. Hem is bovendien dus nooit gevraagd toestemming te geven. Anders had hij het volgende geadviseerd: ‘Schilder er maar omheen. Niet afbreken!’

'Niet afbreken!
De Henri van Abbe Stichting heeft over dit alles vragen gesteld aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Eindhoven. De stichting komt op voor het cultureel erfgoed in de stad.

De stichting wijst de gemeente als eerstverantwoordelijke aan. Ze hoopt dat nieuwe plannen voor de spoorwand wél in overleg met de 'juiste' Piet Dirkx plaatsvinden. De 'verkeerde' Piet Dirkx liet aan de stichting weten dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hij gaf zelfs aan zich niet meer te herinneren dat hij op de bewuste plaats een kunstwerk had gemaakt. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.