Vloggende, bloggende en twitterende Brabantse boswachters zijn mateloos populair

17 oktober 2018 om 19:04
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Vloggende, bloggende en twitterende Brabantse boswachters zijn mateloos populair!
1/2 Vloggende, bloggende en twitterende Brabantse boswachters zijn heel populair
Ze hebben duizenden volgers op social media en als ze berichten over zeldzame vlinders, platgereden bevers of over een vreemd (zeldzaam) vogeltje, wordt dat nieuws door het publiek gevreten. Nogal wat boswachters in Brabant zijn geen gewone boswachter meer, maar ze hebben de functie van public boswachters. Dat zijn boswachters die veelvuldig in de media zijn te zien zijn en actief zijn op kanalen als Youtube, Facebook en Instagram.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“We hebben een Facebookpagina en als je daar wat opzet, heb je direct enorm veel hits en reacties.” Jacques van der Neut is al bijna 40 jaar boswachter en voldoet al lang niet meer aan het stereotype beeld van de boswachter met een hoedje, een baard en een geweertje op de schouder. Het direct communiceren met natuurliefhebbers ziet hij als een positieve ontwikkeling. “Vroeger kreeg je een brief of een briefkaart met een vraag en dat was het dan. Nu komen er vragen via de mail, Facebook en noem maar op. Het is heel direct en snel geworden.” 

Ook 'de oudjes' doen aan social-media
Van der Neut is net als veel andere collega’s actief op social media. “Eens in de twee weken heb ik een hele pagina in een landelijke krant waar ik schrijf over de natuur, ik heb een blog en publiceer ook op Facebook.” Frans Kapteijns, oud-boswachter bij Natuurmonumenten, is ook nog volop actief. Boswachter Frans schrijft op Facebook en is wekelijks op zondagmorgen te horen bij Omroep Brabant radio in een zeer populaire radiorubriek. 

Thomas is van de buitencategorie
Kampioen vlogger, blogger en Twitteraar is Thomas van der Es. De immens populaire boswachter heeft duizenden volgers op social media. Als hij bijvoorbeeld een bericht plaatst over een zeldzaam vogeltje in de Biesbosch, staat de halve Biesbosch binnen een paar uur vol met vogelaars. Ook is hij vaste gast in veel radio- en tv programma’s. Hij was zo'n beetje de eerste boswachter met een 'public' functie. 

Mag alles of mag niet alles ?
Van der Neut heeft geen restricties opgelegd gekregen waar hij wel of niet over mag publiceren. “Ik vertegenwoordig Staatsbosbeheer en schrijf ook over het beleid dat we voor ogen hebben in de Biesbosch, dat staat buiten kijf. Binnen die bevoegdheid mag ik het over alle vogeltjes, bevers en plantjes hebben.”

En net als iedereen die zich begeeft op Facebook of andere platformen, heeft ook Van der Neut weleens bakken met kritiek over zich heen gehad. “Ik had toen iets geschreven over vissers en daar waren ze niet zo blij mee.”

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...