Kinderdagverblijven mogen Stint nog zeker maanden niet gebruiken

18 oktober 2018 om 16:40
De Stint (Foto: Stint Urban Mobility).
De Stint (Foto: Stint Urban Mobility).
Kinderdagverblijven kunnen nog zeker maandenlang geen gebruik maken van de Stint. Tijdens een kort geding van een kinderopvang uit Almere bleek donderdag dat het onderzoek naar de veiligheid van de elektrische bolderkar zeker tot de jaarwisseling duurt. Een Almeerse gastouder vond dat de minister de karretjes te snel heeft verboden na het ongeluk in Oss en spande daarom het kort geding aan.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Aanleiding voor het verbod op de karren is het spoordrama in Oss, waarbij een Stint onder een trein terechtkwam. Vier kinderen kwamen om het leven. 

De Stints liggen sindsdien onder vuur. Direct rees de vraag of een technisch mankement misschien de oorzaak van het ongeval in Oss was. Uit eerste onderzoeken bleek al snel dat de Stints mogelijk onveilig zijn.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg vijftien meldingen over ongevallen met Stints in de afgelopen vier jaar. Niet lang na het ongeluk werd de elektrische bolderkar verboden op de openbare weg.

Niet blij mee
Niet iedereen is blij met dat verbod. Kinderdagverblijf Domino+ in Roosendaal was erdoor overvallen. De opvang had de elektrische bolderkar ondanks het spoordrama in Oss nog steeds in gebruik en moest binnen één nacht een oplossing vinden om de kinderen te vervoeren. Het kinderdagverblijf in Almere spande dus een kort geding aan tegen het besluit. 

Tijdens het kort geding kwamen de technische mankementen en het onderzoek naar de Stints aan bod. Op 1 november bepaalt de rechter of ze de elektrische bolderkarren weer de weg op mogen. Omdat het onderzoek van het ministerie dan nog niet is afgerond, is de kans groot dat dit niet het geval is, maar het is aan de rechter om te beoordelen of het besluit van de minister om de Stints zo snel na het ongeval van de weg af te halen, gegrond is.

Wachten op privacy instellingen...