Leonne uit Breda krijgt als eerste in Nederland een 'X' in het paspoort

19 oktober 2018 om 06:46
nl
Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda heeft vanaf vrijdag een neutrale 'X' in haar paspoort. Die komt in plaats van de 'V' die tot nu toe haar geslacht aanduidt. Ze voelt zich namelijk als intersekse persoon man noch vrouw.
Geschreven door

De rechter in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Daarom mag de 57-jarige Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Ze is daarmee de eerste Nederlander met een 'X' in haar paspoort.

Bij de geboorte kon het geslacht van Leonne niet worden vastgesteld. De ouders kozen in de geboorteakte voor het mannelijk geslacht was, “omdat dat gemakkelijker was voor het kind”.  Leonne kwam er in de pubertijd achter dat zij zich geen man voelde. Zij heeft medische behandelingen ondergaan om vrouw te worden. In 2001 liet ze haar geslacht formeel wijzigen in vrouw, maar later bleek dat ook dit geslacht niet bleek te passen omdat ze zich genderneutraal voelde. In mei 2018 besloot de rechtbank dat ze zich genderneutraal mocht noemen.

Wake-upcall
Belangenorganisaties van 'LHBTI'ers' - lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen - zijn verheugd. "Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne'', menen NNID, TNN en het COC. "En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor  iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.''

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat vier procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie man of vrouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.