Video

Stakend cabinepersoneel van Ryanair hoopt op steun van provincie, maar die kan niet veel doen

23 oktober 2018 om 14:37
nl
Zo'n dertig stakende cabinemedewerkers van Ryanair hebben dinsdag provinciebestuurder Bert Pauli om steun gevraagd voor betere omstandigheden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Ryanair wil de basis op Eindhoven Airport volgende maand sluiten. Cabinepersoneel wordt daarom overgeplaatst naar een andere plek in Europa of ontslagen. De provincie kan daar weinig aan doen, bleek uit de reactie van Pauli.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Vakbond FNV Luchtvaart helpt het cabinepersoneel van Ryanair in haar strijd en vindt dat de provincie - dat aandeelhouder is van Eindhoven Airport - haar invloed moet aanwenden.

Bekijk de video en lees daarna verder.


Vestigingseisen
Zo stelt de bond voor dat de provincie vestigingseisen gaat stellen aan luchtvaartmaatschappijen die vanaf Eindhoven Airport vliegen. Volgens Leen van der List van FNV zou zo'n eis kunnen zijn dat de maatschappij een cao voor het personeel heeft. "Maar je zou ook kunnen denken aan het respecteren van internationale verdragen of het respecteren van het Nederlands arbeidsrecht", aldus de vakbondsman.

Maar provinciebestuurder Pauli was direct duidelijk. "Ik kan er helaas weinig aan doen. De vliegverbindingen vallen onder Europese wetgeving en die kunnen wij als Brabant niet beïnvloeden en moeten wij respecteren."

Bekijk de video en lees daarna verder.


Minderheidsaandeel
De gedeputeerde benadrukte dat de provincie maar een minderheidsaandeel heeft in Eindhoven Airport. Toch wil hij proberen om bij de komst van andere luchtvaartmaatschappijen naar de luchthaven afspraken te maken over ordentelijke contracten. Ook bood Pauli de Ryanair-medewerkers aan om ze snel aan een andere baan te helpen, mochten ze het bij de luchtvaartmaatschappij helemaal zat zijn. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.