Video

Eeuwenoude kanonskogel legt stukje geschiedenis bloot: 'Uit de oorlog met de Fransen in 1747'

24 oktober 2018 om 16:58
nl
Je zal maar in de tuin aan het werken zijn en ineens een zware, verroeste, metalen bal tegenkomen bij het spitten. Het overkwam een inwoner van Bergen op Zoom deze week. Ze wist niet of het explosief was en schakelde de politie in. Het bleek te gaan om een kanonskogel, waarschijnlijk uit de oorlog met de Fransen in 1747.
Profielfoto van Guus Beenhakker
Geschreven door
Guus Beenhakker

De kogel is woensdag door politieagent Bauke Bakker overhandigd aan het Archeologisch Depot in Bergen op Zoom. Marco Vermunt nam het namens deze organisatie graag in ontvangst. “Het gaat om veldgeschut, een massief ijzeren kanonskogel, waarmee elkaars stellingen werden beschoten”, legt de archeoloog uit. De vinders hebben hem aan het depot geschonken.

 

 

"Op de binnenstad zijn mortieren afgevuurd. Dat zijn kogels met kruit erin. Het soort kogel dat nu is gevonden wordt meer in het buitengebied gevonden. Legers moesten van veraf naar de stad toe trekken. Kwamen ze eenmaal dichterbij de stad, dan werd er pas een vaste stelling gemaakt voor grotere kogels”, verklaart Vermunt dat de kleinere kogels juist buiten de stadsmuren liggen. 

Vindplaats
Het depot bevat veel munitie en wapentuig uit deze Franse tijd. “Het is leuk om te weten waar deze kanonskogel vandaan komt, het vertelt een verhaal en we kunnen het combineren met wat we al weten van die aanval in de achttiende eeuw.” De kogel is gevonden op de plaats waar de aanvalslinie rondom de stad is geweest. Het ijzeren onderdeel lag helemaal in het zuiden daarvan, in het gebied Heimolen.

Wachten op privacy instellingen...

Dat de vondst niet ver van de artilleriestellingen was, kan meerdere dingen betekenen volgens Vermunt. “Het kan van oefeningen komen. Dat gebeurde heel veel. Het kan ook zo zijn dat er vanuit de Nederlandse kant een aanval is geweest waarbij het Franse kamp beschoten werd. Maar dat kun je uit zo’n kogel nooit meer afleiden.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.