Video

Dirigent Philips Symfonieorkest tovert zware klassieke muziek om tot behapbare kost

25 oktober 2018 om 11:08
nl
Bij veel mensen gaan de haren bij klassieke muziek rechtovereind staan. Kippenvel door emotie die klassieke muziek losmaakt. Of - en de echte liefhebbers en kenners zullen die mensen barbaren noemen – omdat ze klassieke muziek maar ‘zware kost’ vinden. Juist dát taboe wil dirigent Jules Hessen wegnemen.
Profielfoto van Rob van den Broek
Geschreven door
Rob van den Broek

In de voorstelling ‘Maestro Jules Onthult’ ontleedt de dirigent elke keer een meesterwerk van grote componisten als Mozart. “Het is een concept bedacht om de koudwatervrees voor klassieke muziek bij mensen weg te nemen.” Naar eigen zeggen luisteren mensen na het college met andere oren naar klassieke muziek en weten dat dan beter te waarderen.

In het radioprogramma ‘Wakker!’ van Omroep Brabant gaf Hessen een minicollege aan de hand van ‘De Veertigste van Mozart’.

Beluister hier het radiofragment

Tijdens de voorstelling donderdagavond in het Eindhovense Muziekgebouw geeft de dirigent uitleg over het leven en werk van de Oostenrijkse achttiende-eeuwse componist. “Ik denk dat mensen na afloop het stuk beter begrijpen, er niet meer in verdwalen en het ook met andere oren beleven.”

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.