Video

Een première én een prijs: het is dubbel feest bij dansgezelschap Panama Pictures

25 oktober 2018 om 12:46
nl
"Een Pietje Precies." Zo staat de Bossche choreografe Pia Meuthen bekend. Elk detail van haar voorstellingen wordt onder de loep genomen. Haar precisie leidde tot haar eigen gezelschap en nu naar de Dansprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Donderdagavond krijgt ze die uit handen van Wim van de Donk, onze commissaris van de Koning.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De prijs met de lange naam is de belangrijkste culturele prijs in de provincie. Meuthen krijgt de prijs na de première van haar nieuwe dansvoorstelling 'Requiem for Lost Things'. 

Bekijk de video en lees daarna verder. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Dansers en acrobaten
In de voorstelling dansen twee dansers, maar óók drie acrobaten. Het is een mix waarmee Meuthen al zo'n zes jaar werkt. 

In Nederland kwam zij met het idee om dansers en acrobaten samen te laten werken. Omdat acrobaten met hun trapezes veel hoger kunnen komen dan springende of tillende dansers, ontdekte Meuthen zo een nieuwe dimensie voor haar voorstellingen. Ze kan letterlijk de lucht in. Bij de toekenning van de Brabantse Dansprijs speelt deze vernieuwing een belangrijke rol. 

'Zinnenprikkelende voorstellingen'
"Pia Meuthen heeft Brabant verrijkt met zinnenprikkelende voorstellingen van ongekende zeggingskracht," aldus juryvoorzitter Esmeralda Huizen.

Koploper in Europa
Meuthen kwam in de jaren negentig van de vorige eeuw vanuit Duitsland naar Nederland om hier een dansopleiding te doen. "Voor moderne dans was Nederland toen de koploper in Europa," zegt ze daar nu over. "Er gebeurden hier toen veel spannende dingen."

In 1997 studeerde ze af aan de Tilburgse dansacademie. Na twee jaar werken als danseres begon ze zelf voorstellingen te maken. Het leidde tot haar eigen gezelschap Panama Pictures dat sinds kort vaste subsidie krijgt van het Fonds Podiumkunsten. "We kunnen nou plannen maken voor de langere termijn én de dansers fatsoenlijk betalen." Dezer dagen is het gezelschap druk met een verhuizing naar een nieuwe eigen studio in Den Bosch. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.