Wanneer is een ziekenhuis een zorgenkindje en hoe ga je met zorgenkindjes om?

27 oktober 2018 om 19:14
nl
Volgens een recent rapport van accountantsorganisatie BDO behoort Maasziekenhuis Pantein in Beugen bij de tien slechtst presterende ziekenhuizen van Nederland, qua financiën. Een zorgenkindje dus, zou je denken. Zorgverzekeraar CZ - een van de drie grootste verzekeraars van Nederland - vindt van niet.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

BDO heeft de financiële situatie van de Nederlandse ziekenhuizen onderzocht en komt in het benchmarkrapport tot de conclusie dat Maasziekenhuis Pantein in Beugen het in 2017 op financieel vlak niet goed heeft gedaan. Daarom krijgt het ziekenhuis niet meer dan een schamele vier als rapportcijfer. Dit is weliswaar twee punten hoger dan in 2016, maar nog steeds een dikke onvoldoende.

"De BDO-Benchmark Ziekenhuizen biedt geen absolute waarheid omdat niet alle aspecten onderzocht zijn. Maar de 'financiële stresstest' geeft wel inzicht in de financiële ontwikkelingen in het ziekenhuislandschap en daarmee cijfermatig houvast in de discussies over duurzame veranderingen in de zorg", laat de accountantsorganisatie weten.

Geen alarmbellen
"Het zijn inderdaad geen hoge cijfers", geeft woordvoerder Arjen Zwaan van zorgverzekeraar CZ aan. "Maar nee, er gaan geen alarmbellen rinkelen. Er is bij Pantein absoluut geen sprake van een acute situatie of ontwikkelingen zoals bij het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam of de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord. De benchmark van het BDO gaat over een aantal aspecten, maar lang niet alles komt aan bod. En is sowieso niet onze enige thermometer."

Want die thermometer heeft CZ zelf ook, vertelt Zwaan: "Wij staan regelmatig in contact met het ziekenhuis, doen zelf ook onderzoek en houden continu een vinger aan de pols. Wij maken ons geen zorgen over de rapportcijfers van BDO omdat tal van andere zaken meespelen. Zoals bijvoorbeeld de plek van een ziekenhuis en de manier waarop er wordt samengewerkt met bijvoorbeeld huisartsen en andere ziekenhuizen."

Niet van de ene op de andere dag
Geen zwaard van Damocles dus boven het Maasziekenhuis in Beugen. Of CZ het verantwoord vindt wat er in Amsterdam is gebeurd? "Misschien dat je in zo'n situatie probeert tijd te kopen. En dan blijkt die tijd in een keer op te zijn. Maar het is natuurlijk duidelijk dat je niet van ene op de andere dag in zo'n financiële crisis terechtkomt." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.