Guus heeft gelijk: er brandt veel licht in Brabant, maar da's eigenlijk niet de bedoeling

27 oktober 2018 om 23:45
nl
De organisatie van de 'Nacht van de Nacht' hoopt dat er zaterdagavond- en nacht heel weinig lichtjes brandden in Brabant. Onder het motto 'laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is', wilden de provinciale Natuur- en Milieufederaties de overgang van zomertijd naar wintertijd gebruiken om iedereen wakker te schudden. Maar goed dat we een uur langer konden slapen.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Volgens de site van 'Nacht van de Nacht' is Nederland een van de 'lichtste' landen van de wereld. Omdat er vaak licht brandt terwijl dat niet nodig is, zijn de provinciale Natuur- en Milieufederaties veertien jaar geleden begonnen met een campagne om mensen hier bewust van te maken. De ene provincie is 'lichter' dan de ander. In het rijtje hieronder zie je dat Brabant op de tweede plaats staat wat betreft lichtproductie:

De vijf provincies met de meeste verlichte steden zijn:

1) Zuid-Holland 

2) Brabant 

3) Noord- Holland 

4) Limburg

5) Utrecht

De 5 provincies met de donkerste steden zijn:

1) Drenthe 

2) Groningen 

3) Flevoland 

4) Friesland

5) Zeeland 

 

Het is dus waar wat Guus Meeuwis zingt in zijn lied 'Brabant', hoewel hij blijkbaar geen rekening heeft gehouden met de provincie Zuid-Holland, waar nóg meer licht brandt Maar goed: als het aan de milieufederaties ligt, kan en moet het dus stukken minder met al dat licht. Zoals bijvoorbeeld de verlichting van sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen, garages, kassen, monumenten, reclameborden en andere plekken waar de hele nacht onnodig licht brandt.

Brabantse nachten zijn lang
De overgang van zomertijd naar wintertijd doet trouwens denken aan weer een ander liedje over Brabant, dat van Arie Ribbens. De normaal gesproken al lange Brabantse nacht, was afgelopen nacht nog langer! De klok ging een uur terug dus dat bekende een uur extra slapen. Mits je bijtijds het licht uitdeed, natuurlijk!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.