Te koud om met de fiets naar school te gaan? Dankzij de 'winterbus' hoeft het niet meer

29 oktober 2018 om 09:10
nl
Met een warme muts op je hoofd, je gezicht verstopt achter een dikke sjaal voorovergebogen zwoegend op de fiets naar school. Veel middelbare scholieren zien er alweer flink tegenop: de komende winter. In de gemeente Moerdijk hebben ze een oplossing bedacht. Voor de leerlingen uit het buitengebied rijdt er sinds maandag de Winterschoolliner van Arriva.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Het is nog herfst maar nu de thermometer slechts drie graden aangeeft, maken de scholieren dankbaar gebruik van de warme bus. “Ik ben heel blij dat ik niet meer in de kou over de dijk hoef te fietsen. Het is ook gevaarlijk want er zijn geen goede lantaarnpalen”, vertelt een leerlinge. "Ik ga nu iedere dag met de bus", lacht ze opgelucht.

Wachten op privacy instellingen...

Vanuit Standdaarbuiten rijdt er ’s ochtends twee keer een bus via Noordhoek naar het Markland College in Zevenbergen. Na schooltijd ’s middags rijd de Winterschoolliner, ofwel lijn 680, twee keer dezelfde route terug.

Klagende ouders
De Winterschoolliner is een samenwerking tussen de school, Arriva en de gemeente. De winterkou is niet de enige reden om de bus te laten rijden. “Ouders klagen al langer over de onveilige dijk waar hun kinderen overheen moeten in het donker”, weet wethouder Thomas Zwiers.

“Het fietspad verbeteren is een dure oplossing en de bus was het beste alternatief”, aldus de wethouder. “De bus is veiliger en comfortabeler voor de scholieren en in de zomer en de lente kunnen ze lekker op de fiets.”

'Uitkomst voor de school'
Van Standdaarbuiten naar het Markland College is het zo’n negen kilometer fietsen. “Deze buslijn is echt een grote uitkomst voor de school”, zegt directeur Richard Rovers. Zo’n zeventig leerlingen van de school wonen in de twee kleine kernen waar de bus langsrijdt. “Dit is een heel goed initiatief.” 

Anouk is een van de leerlingen die graag in de bus stapt. "Ik ben in Standdaarbuiten opgestapt, normaal fiets ik er veertig minuten over, dat ligt een beetje aan de wind." Met de bus is ze een kwartier tot een half uur onderweg. "Maar ik zit wel lekker warm nu en normaal ben ik helemaal moe als ik op school aankom."

Niet alleen voor scholieren
De Winterschoolliner rijdt tot eind april volgend jaar. De scholieren kunnen met korting een abonnement bij Arriva kopen.

De bus is niet alleen makkelijk voor de scholieren van het Markland College. Ook reizigers naar station Zevenbergen kunnen gebruik maken van buslijn 680. De tijden van de bus sluiten aan op de vertrek- en aankomsttijden van de Sprinter van en naar Dordrecht. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.