'Ineens kwam Let It Go in me op', Edwin is een held na zingen voor ingestorte teammaat - Omroep Brabant
Video

'Ineens kwam Let It Go in me op', Edwin is een held na zingen voor ingestorte teammaat

29 oktober 2018 om 20:00
nl
"Het is zo apart dat ik hem uit die aanval kreeg door een heel simpel liedje." Edwin Vermetten uit Baarle-Nassau kijkt vrij nuchter terug op zijn bijzondere actie tijdens de Invictus Games in Australië. Hij zong een liedje voor zijn ingestorte tennismaat en kreeg hiervoor de 'beyond and above'-award, voor iemand die boven zichzelf uitstijgt.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Edwin stond samen met zijn Britse teammaat Paul Guest op de tennisbaan toen Paul in paniek raakte. "Hij hoort een helikoptergeluid en hij breekt", vertelt Edwin maandag bij terugkomst op Schiphol. Paul heeft PTSS (posttraumatische-stressstoornis) en door dat geluid had hij een heftige herbeleving. "Hij wilde daarna zo snel mogelijk het veld af. Maar ik zei: 'dat gaat niet. We gaan samen het veld óp en samen het veld áf."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Hij pakte zijn teamgenoot vast en zonder vooropgezet plan lukte het hem om Paul tot rust te brengen. "'Kijk in m'n ogen en let it go', zei ik tegen hem. En toen kwam dat liedje ineens in me op en begon ik te zingen." Het zingen had succes en de twee wonnen hun wedstrijd.

Lees verder onder de foto

 

Wachten op privacy instellingen...

 

'Zo is Edwin'
"Dit is precies zoals hij is", vertelt zijn vrouw maandag op Schiphol. "Het is volstrekt normaal dat hij op die manier reageert." Zijn actie leverde hem dus de speciale 'beyond and above'-award. "Dat was echt heel cool en hadden we niet verwacht. Iedereen moest huilen. We zijn heel erg trots", zeggen zijn dochters.

De emotionele omhelzing met Paul na het uitreiken van de award ontroerde veel Australiërs. "Ik had het zwaar en toen brak ik", vertelt Edwin. "Ook vanwege de waardering die ik kreeg, terwijl het me daar echt niet om te doen was. Het gaat me er niet om welke vlag er op je borst staat. We zijn allemaal gelijk, we zijn een grote familie."

Twee medailles
Nederland deed met 22 deelnemers mee aan de Invictus Games in Australië. Er werd brons gehaald bij het discuswerpen en een zilveren medaille bij het rolstoelbasketbal. Daar wist Jelle van der Steen uit Deurne alle ogen op zich gericht te krijgen door een kus te vragen (en te krijgen) van Meghan Markle, de vrouw van prins Harry. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.