Justitie vermoedt subsidiefraude in veehouderij, vier woningen en drie bedrijven doorzocht

29 oktober 2018 om 18:32
nl
In een onderzoek naar subsidiefraude in de veehouderij zijn maandag vier woningen en drie bedrijven in Oost-Brabant doorzocht. Een verdachte is aangehouden.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Rechercheurs van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) namen onder meer administratie in beslag. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed, meldde het Openbaar Ministerie (OM), dat het onderzoek leidt. Het OM heeft in deze kwestie voorlopig zes verdachten op de korrel. Een van hen is maandag aangehouden. 

Een miljoen euro
De verdachten hebben mogelijk voor 1 miljoen euro gefraudeerd met overheidsgeld. Het gaat om een financiële regeling die bedrijven in de intensieve veehouderij moet stimuleren om weg te gaan uit kwetsbare gebieden rond dorpen en natuur.

Vragen
De Partij voor de Dieren-fractie in Provinciale Staten heeft Gedeputeerde Staten (GS) om opheldering gevraagd over de invallen bij Brabantse veeboeren. Statenlid Marco van der Wel wil van GS weten om welke bedragen het gaat en hoe de provincie het geld terug gaat halen. 

Ook vraagt de partij of de provincie alle uitgekeerde subsidie van de regeling nog eens extra onder de loep gaat nemen. “Er moet beter gekeken worden of het uitgekeerde geld ook echt wordt besteed aan waar het voor bedoeld is”, aldus Van der Wel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.