Video

De huurprijzen in Eindhoven stijgen sneller dan die in Amsterdam

30 oktober 2018 om 09:07
nl
De huurprijzen in de vrije sector in Eindhoven gaan de laatste twee kwartalen harder omhoog dan die in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Volgens cijfers van verhuurplatform Pararius.nl liet Eindhoven, op Rotterdam na, afgelopen kwartaal de sterkste groei zien van de grote steden, met een plus op jaarbasis van 12,1 procent.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Rotterdam komt op de eerste plek, met een stijging van 14,3 procent.

Te veel vraag, te weinig aanbod
Er simpelweg te veel vraag en te weinig aanbod, in heel het land en dus ook in Eindhoven. "In Eindhoven zijn het bovendien vooral expats die zich meer en meer melden op de huurmarkt", zegt huurmakelaar Maurice Schäfer van DHVC.  "Zodra met name een appartement bij ons op de site verschijnt, zijn er tientallen geïnteresseerden en is het meestal binnen 2 weken verhuurd. " 

"Ik merk dat de markt inderdaad krap is", zegt Frieder Märkle uit het Duitse Karlsruhe. Hij komt vanaf 1 januari in dienst bij ASML en heeft twee dagen vrij genomen om in totaal 5 huurhuizen te bekijken. "Er is niet zo heel veel keuze en de prijzen zijn eigenlijk best hoog."

De expat rekent op een huurprijs van ongeveer 1500 euro voor een huis voor hem en zijn gezin. "Expats trekken vaak aan het langste eind", weet Schäfer. "Zij verdienen zo'n zevenduizend euro bruto in de maand. De lokale geïnteresseerden maken dan veel minder kans."

 

Bijkomend probleem op de huizenmarkt is het feit dat steeds meer private investeerders huizen kopen om weer te verhuren. Het huis waar Schäfer de Duitse potentiële huurder rondleidt, is daar een voorbeeld van. "Mensen zien dat spaargeld niets meer oplevert bij de bank. Ze kopen steeds vaker een woning als investering om aan te verdienen. Starters op de markt grijpen dan weer mis. "

Maakt Märkle zich zorgen? "Als het me niet lukt iets te vinden, heeft ASML in het begin twee maanden woonruimte voor me. Maar daarna sta ik er alleen voor." En zou het huis een optie zijn? "Zeker. Deze bevalt me heel erg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.