Mogelijk kankerverwekkend GenX in moestuinen en visvijver bij Custom Powders in Helmond

1 november 2018 om 15:11
nl
In de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater rondom het bedrijf Custom Powders in Helmond zijn verhoogde concentraties GenX en PFOA aangetroffen. Verkennend onderzoek in opdracht van de gemeente Helmond heeft dat aangetoond.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

De hoogste concentraties van de mogelijk kankerverwekkende stoffen zijn gevonden in de buurt van het bedrijf, bij een aantal moestuinen en in een visvijver. Acute maatregelen voor de bescherming van de volksgezondheid of het milieu zijn niet nodig, maar de gemeente laat wel extra onderzoek doen naar de exacte omvang van de vervuiling.

Vervolgonderzoek
Custom Powders verwerkte de nauwelijks afbreekbare GenX en PFOA voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours. Nadat GenX in de rioolwaterzuivering was aangetroffen is het bedrijf daar eerder dit jaar mee gestopt. 

De schadelijke stoffen hebben de fabriek vooral via de schoorsteen verlaten en daarom zijn vooral plekken onderzocht die onder de rook van de fabriek liggen. Het vervolgonderzoek richt zich op locaties in andere windrichtingen.

Wat is GenX?
Nieuwe productiemethodes in de industrie zorgen voor nieuwe afvalstoffen. GenX is zo’n technologie. Die wordt gebruikt om coatings te maken. De chemische stoffen die hierbij vrijkomen, verspreiden zich via de lucht en het water.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!