Quote 500: kijk hier hoe in Brabant de miljarden worden verdeeld

1 november 2018 om 18:42
nl
Hij mag dan naar eigen zeggen de goedkoopste supermarkt van Nederland hebben, maar Karel van Eerd is opnieuw de rijkste Brabander in de Quote 500. De president-commissaris van supermarktketen Jumbo staat op de zesde plek in de lijst, die donderdag werd bekendgemaakt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

6. Vorig jaar stond Karel van Eerd nog zevende. De redactie van Quote taxeert zijn vermogen op 2.1 miljard euro.  

16. Ook Wim van der Leegte, voormalig baas van de VDL Group staat weer hoog in de ranking. Hij behoudt zijn zestiende plek en is goed voor 1.6 miljard euro.  “Ik heb nog beheermaatschappijen waar ik mee bezig ben. En ik heb een stoeterij die nog niet winstgevend is, maar dat wel moet worden, dat moet ik nog zien te bereiken. Dat valt niet mee, maar dat gaat toch gebeuren,” zei hij dit jaar tegen Omroep Brabant.

30. De Vughtse 'zegeltjesmiljonair' Robert van der Walle werd in 2013 rijk werd met de verkoop van BrandLoyalty. Hij investeerde zijn geld onder meer in een nieuwe golfbaan in Cromvoirt.

31. Wat voor Jumbo geldt, geldt eigenlijk ook voor Zeeman. Het zijn beiden winkels waar je goedkoop kan shoppen, maar waar de directeur ontzettend rijk is. Jan Zeeman uit Lage Mierde is goed voor 1 miljard euro. Zijn vermogen groeide dit jaar niet, maar toch staat hij op plek 31.

 

34. Wim van de Laar, directeur van Larco Foods in Someren. 

38. Een groot deel van de Brabanders heeft een keuken in huis van Piet Klerx, de Keukenconcurrent of Keukenmaxx. Ze spekten hiermee de bankrekening van eigenaar Ben Mandemakers wiens vermogen op 850 miljoen euro wordt geschat. Het is genoeg voor plek 38 in de Quote 500. 

Welke Brabanders staan niet in de top 50, maar zijn wel steenrijk? Omroep Brabant bracht een deel in kaart.

  • 67: Leo van Gansewinkel. Afval stinkt dat wel, maar geld niet. De 80-jarige Van Gansewinkel verkocht zijn afvalbedrijf in 2007 voor honderden miljoenen dollars. En vorig jaar verkocht hij eindelijk zijn villa. Zijn vermogen wordt nu geschat op 480 miljoen euro.
  • 92: Erik van Loon. Deze Brabander verdient zijn geld met vleesverwerker Van Loon Group. Hij is goed voor 370 miljoen euro. Van dat geld kan de beroemde racer heel wat auto’s kopen.
  • 97: Frank Zweegers. De in Geldrop opgegroeide vastgoedman staat genoteerd met en vermogen 360 miljoen. Een plus van 46,9 procent. Volgens Quote was hij vorig jaar misschien wel de meest geplaagde man uit de lijst der rijken. Zo bracht hij een aantal dagen in de gevangenis door. Hij werd opgepakt in Italië op verdenking van corruptie. 
  • 179: Ad Wintermans. Runt met zijn zonen Boris en Jonas sigarenfabriek Agio in Duizel. Heeft een geschat vermogen van 210 miljoen.
  • 188: Dirk Lips. Hij is onder meer eigenaar van het Autotron in Rosmalen en de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De recreatiebranche legt Dirk Lips, eigenaar van Libéma, geen windeieren. Hij heeft 200 miljoen euro.
  • 214: Jos Koster werd rijk met de verkoop van koffiebranderij De Drie Mollen. Hij heeft een vermogen van 185 miljoen euro.
  • 245: Henk en Mark van Cranenbroek. Menig Brabander heeft weleens tuinmeubelen of tuinkabouters bij de winkels in Budel, Dongen en Schijndel gekocht. Ze spekten daarmee de portemonnee van deze broers, die samen 165 miljoen euro delen.
  • 250: Marc en Addy van Rooi. Met de Helmondse vleesgigant Van Rooi Meat verdienden de broers hun geld. Ze hebben een vermogen van 165 miljoen euro. Dat is het dubbele van een jaar eerder.
  • 254: Gerard van der Horst. Deze vastgoedondernemer uit Fijnaart is groot geworden met vastgoed in Nederland en Duitsland. Hij heeft een vermogen van 160 miljoen euro. Meer dan vorig jaar, maar toch moest hij in de lijst een aantal plekken prijsgeven. Hij komt van plek 238.
  • 276: Jac Adriaanse. Oprichter en eigenaar van handelsbedrijf EDCO in Deurne. Zakt een aantal plaatsen van 253 naar 276. Maar is nog altijd goed voor een slordige 145 miljoen euro. 
  • 285: Frank van Stipdonk. Zuivelhandelaar uit Lieshout. Kocht in 1990 Interfood en vergaarde een vermogen van 145 miljoen euro. 
  • 287: Frans Heesen kocht in 1977 en kleine werf in Oss, inmiddels is hij goed voor 140 miljoen euro. Hij verkocht 100 megasloepen en verkocht Heesen Yachts voor miljoenen euro’s. Het stadion van Top Oss draagt zijn naam.
  • 294: DJ Tiësto. Hij mag dan niet langer de beste dj ter wereld zijn, toch boert DJ Tiësto nog prima. Hij heeft een vermogen van 140 miljoen euro.
  • 305: Eric Berkhof. Zijn Van Mossel Groep met het hoofdkantoor in Waalwijk is een van de grootste automotive-bedrijven van Nederland. De geboren Tilburger maakt dit jaar een enorme sprong in de lijst van 402 naar 305. Zijn vermogen groeide dan ook met 52,9 procent tot 130 miljoen euro.
  • 313:  Jos en Vincent Reijers. De Eindhovense broers zitten in de automatisering. Ze hadden een prima jaar en hun vermogen steeg naar 130 miljoen euro.
  • 316: Eric Wilborts. De oud-tennisser (52) uit Biest-Houtakker verkocht zijn resterende aandelen in Basic-Fit. Hij heeft nu een vermogen van 130 miljoen euro.. 
  • 327: Marc Brouwers. De oud-tennisser  wilde vroeger tennisser worden. Hij bleek niet goed genoeg te zijn, maar ook met textiel kun je rijk worden. Hij is goed voor 120 miljoen euro.
  • 333: Gerard Kroef verdient goed geld met zijn aardappelverwerkingsbedrijf in Odiliapeel. Hij maakte de laatste jaren flink winst en is goed voor 120 miljoen euro.
  • 407: Gerdi en Marcel Vogels uit Eindhoven hebben exact 100 miljoen euro aan vermogen. Dat geld verdienden ze met hangbeugels om televisies op te hangen.
  • 410: Bart van Eijndhoven heeft een groothandel in tandartsartikelen Basiq Dental in Oisterwijk. Het is goed voor een vermogen van 99 miljoen euro.
  • 414: Jan en Piet van Kempen, eigenaars van MCB International in Valkenswaard hebben een prima jaar achter de rug. Ze hebben nu een vermogen van 98 miljoen euro.
  • 425: Frank en Stefan van de Ven hebben samen een bouwbedrijf in Veghel. De bouwwereld is uit de crisis en dat merken ze. Samen hebben ze 96 miljoen euro.
  • 430: Toon Meeus van Meeus Transport in Bergen op Zoom doet het ook goed. Hij startte in 1933 met drie trucks, maar heeft nu en vermogen van 95 miljoen euro.
  • 434: Pieter en Dirk van der Wegen bestieren samen tandwielenfabriek P. van der Wegen Gears in Tilburg. Het klinkt niet heel sexy, maar ze hebben samen wel een vermogen van 94 miljoen euro.
  • 440: Pedro van Zon, de Brabantse chef van kledingbedrijf Petrol Industries heeft zakelijk een prima jaar achter de rug. Hij heeft een vermogen van 92 miljoen euro.
  • 448: Henk Swanenberg begon op 25-jarige leeftijd een ijzerhandel. Het is goed voor 90 miljoen euro.
  • 450: Jos van Deurzen mag dan al jaren in een juridische strijd met de gemeente Gemert-Bakel, verkeren, hij zag zijn vermogen wel groeien. Met de nertsenfokkerij verdiende hij 88 miljoen euro.
  • 464: Peter Gillis dreigde even zijn plek in de top 500 te verliezen. De baas van de Oostappen Groep Vakantieparken in Asten, had echter een goed jaar en is goed voor 85 miljoen euro.
  • 473: Wim en Jan Boerman. De broers verdienen hun geld met de Merba-koekjes die in Oosterhout van de band rollen. Ze kregen er een vermogen van 84 miljoen euro mee.
  • 483: Jan en Christ van Hout. De Helmondse broers maakten jaren geleden bij hun debuut in de lijst bezwaar tegen de publicatie. Jaren later staan ze er nog steeds in met een vermogen van 82 miljoen euro.   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!