Piloten Ryanair van Eindhoven Airport zitten nu 'bereidwillig thuis'

5 november 2018 om 11:21
nl
De zestien piloten van Ryanair op Eindhoven Airport die door luchtvaartmaatschappij voor het blok zijn gezet, zitten momenteel volgens pilotenvakbond VNV 'bereidwillig thuis'. Geen van de vliegers is ingegaan op het aanbod van de Ierse prijsvechter tot 'vrijwillige' overplaatsing. Daarvoor hadden ze tot vrijdag 18.00 uur de tijd.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Vanaf maandag heeft Ryanair zijn basis in Eindhoven gesloten. Volgens de VNV zijn de piloten bereid iedere vlucht vanaf luchthaven Eindhoven naar elders uit te voeren.

Niet vrijwillig
De rechter had eerder ook beslist dat de piloten alleen vluchten vanaf Eindhoven hoefden uit te voeren. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die beginnen allemaal elders. Nederlandse piloten die wel gehoor hebben gegeven aan de oproep van Ryanair, doen dit volgens de VNV zeker niet op vrijwillige basis. Voor zzp'ers geldt dat zij, gelet op inkomstenderving, geen keuze hebben. 

Andere piloten vallen bijvoorbeeld onder het Ierse recht en zitten nog in hun proeftijd. Zij kunnen daardoor zonder opgaaf van reden worden ontslagen.

Winterseizoen
Ryanair verwacht dit winterseizoen duidelijk minder vluchten op Eindhoven uit te voeren. De Ieren hebben 1000 van de 6615 zogenoemde slots teruggegeven. Volgens de luchthaven is dit recent gebeurd. De aanpassingen in het Ryanair-rooster hebben maandag niet geleid tot vertragingen.

De laatste kisten van de Ieren die op Eindhoven geparkeerd staan, zullen dinsdag vertrekken, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Binnen twee weken verwacht Eindhoven Airport dat de opengevallen slots op Eindhoven zijn verdeeld. Onder meer Wizz Air en Transavia staan op de wachtlijst van de luchthaven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.