Video

Zo droog is de Brabantse natuur, nog steeds [FOTOSERIE]

7 november 2018 om 16:30
nl
Het is misschien wel het mooiste seizoen van het jaar, de herfst. Maar wie tussen al de prachtige herfstkleuren door kijkt ziet nog steeds de ellende van de afgelopen zomer: De droogte.
Profielfoto van Kevin Cordewener
Geschreven door
Kevin Cordewener

Op het eerste gezicht zie je gewoon een goed gevuld ven, maar door de droogte staat het water toch zo'n tien tot twintig centimeter lager dan voorgaande jaren. Normaal op dit tijdstip van het jaar staat het water op 11,6 meter, zegt boswachter Janneke de Groot. 

Dit ven kan, in tegenstelling tot andere, niet droog komen te staan, vertelt Janneke. "Het ven wordt door kwelwater gevoed. Het water komt dus vanuit de grond. Door de droogte staat het water dus wel lager dan normaal."

Niet alle vennen worden door grondwater gevoed. Er zijn ook vennen die in het najaar door regenwater worden gevuld. Volgens de boswachter is het normaal dat deze vennen in de zomer droog liggen, maar het is dit jaar de eerste keer in haar carrière dat de vennen in november ook nog droog liggen.

Door het weinige water kleurt het veenmos wit. Mos bestaat voor tachtig procent uit water. Als het dus uitdroogt verliest het zijn kleur. Deze mossen zijn dus al dood. 

Kijk ter vergelijking naar de foto hieronder. Hier is mos te zien dat wél genoeg water heeft. Deze heeft een mooie, felle, groene kleur.

 

De dieren die in het bos leven hebben ook last van de droogte. Bij ondiepe vennen drinken ze altijd. Nu dat er een aantal vennen in het bos droog liggen, blijven er niet veel ondiepe vennen over waar ze naartoe kunnen. Gelukkig kwamen we een poel met een aantal kleine plasjes tegen waar dieren toch nog konden drinken. 

"Wij, Staatsbosbeheer, werken intensief samen met de provincie en het waterschap om te bekijken hoe we kwelwater beter en meer vast kunnen houden en het water naar meer natuurgebieden kunnen laten gaan. We willen de natuurgebieden ook meer verbinden door middel van water" vertelt Janneke.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.