Video

Tommy (8) neemt deel aan WK schaken Spanje: 'Eerste keer ervaring opdoen, tweede keer winnen'

7 november 2018 om 23:07
nl
Een damegambiet, Siciliaanse of een Schotse opening. Voor velen is het abracadabra, maar niet voor Tommy Grooten. De 8-jarige Eindhovenaar is een schaaktalent dat met paardensprongen naar de top in zijn leeftijdsklasse is geklommen. Hij is Nederlands kampioen en neemt in Santiago de Compostella deel aan het WK schaken voor jeugd.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het toernooi in het Spaanse bedevaartsoord is pas een paar dagen oud en Tommy heeft al twee overwinningen op zak. "Ik moest wel even wennen. In de eerste wedstrijd heb ik mijn tegenstander onderschat en had ik meer moeite om te winnen. De tweede wedstrijd speelde ik al wat beter", klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de Nederlands kampioen in de leeftijdsklasse onder tien jaar. 

Zijn derde wedstrijd ging op het laatste moment niet door vanwege het slechte weer. "Ik vond het ook vreemd, maar misschien konden ze door het weer niet op tijd bij de wedstrijd zijn." 

Beluister het interview met Tommy en lees daarna verder.

 

Plezier
Voor Tommy staan in totaal negen wedstrijden gepland. Aan een voorspelling voor de derde partij waagt hij zich niet. "Het is een goede tegenstander. Ik ga vooraf niet zeggen dat ik ga winnen, straks verlies ik de partij. Maar ik heb er wel vertrouwen in." 

In gedachten droomt hij al van het wereldkampioenschap schaken onder acht jaar. "Dan zou ik heel blij zijn." Vooralsnog is het resultaat niet belangrijk. "Het gaat om het plezier. Ik wil hetzelfde doen als bij het Nederlands Kampioenschap. De eerste keer wil ervaring opdoen en de tweede keer wil ik het kampioenschap winnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.