BrabantZorg boycot onnodige zorgregels: 'Het is dweilen met de kraan open'

8 november 2018 om 13:06
nl
De instelling Brabant Zorg uit Oss is de onnodige regels voor de zorg meer dan beu. Het registeren van gegevens slokt zoveel tijd op dat de zorg aan hulpbehoevende ouderen in het gedrang komt, meent de zorginstelling voor ouderen.
Profielfoto van Maarten Bakker
Geschreven door
Maarten Bakker

Brabant Zorg heeft daarom besloten onnodige regels niet meer uit te voeren. Vanaf  1 december is de instelling uit Oss verplicht om te registreren hoelang demente ouderen op de wachtlijst staan. Ze weigert dat. Als zorgmedewerkers ook moeten bijhouden hoelang mensen op de wachtlijst staan, hebben ze nog minder tijd voor zorgtaken, aldus Brabant Zorg. Dan worden de wachtlijsten alleen maar langer.

'Met de rug tegen de muur'
Brabant Zorg maakt haar boycot van onnodige regels bekend in een brief aan de  Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die veel zorgregels opstelt. Volgens Brabant Zorg belooft Den Haag wel om het aantal regels te verminderen, maar in werkelijkheid komen er alleen maar regels bij. “Het is dweilen met de kraan open.” 

De instelling maakte er eerder al bezwaar tegen dat ze een dubbele registratie moest bijhouden van het medicijngebruik van ouderen. “We staan met de rug tegen de muur”, schrijft Brabant Zorg over de problemen die alle regels veroorzaken.  Veel medewerkers verlaten ook de zorg omdat ze zoveel tijd kwijt zijn met formulieren invullen.  

'Geen onnodige regel'
De Nederlandse Zorgautoriteit kan Brabant Zorg boetes opleggen als ze regels niet uitvoert. Een woordvoerder van de NZa zegt dat er eerst nog eens gesproken wordt met Brabant Zorg. Volgens hem is het belangrijk dat de wachtlijsten voor demente ouderen worden bijgehouden. “Het is geen onnodige regel. We moeten inzicht hebben in de lengte van wachtlijsten.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.