Celstraf voor agent die geheime informatie doorspeelde aan criminelen

8 november 2018 om 15:35
nl
Politieagent Michel W. uit Tilburg is veroordeeld tot zeventig dagen cel, waarvan zestig dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur voor het doorspelen van informatie aan een groep criminelen. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag beslist. Tegen de man was tien dagen cel en 240 uur werkstraf geëist.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De rechtbank acht bewezen dat W. zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke schending van het ambtsgeheim. De rechtbank verklaarde bovendien een bedrag van 7200 euro verbeurd. De Tilburger zat al tien dagen in voorarrest en hoeft niet meer terug de cel in. Ook raakte hij zijn baan bij de politie kwijt. 

Het vermoeden bestaat dat de geheime informatie van de politie bij een groep Marokkaanse criminelen is beland. Zij hebben de informatie gebruikt om achter de verblijfplaats van een rivaal te komen en om zijn familie onder druk te zetten. 

Envelop
Bij de vriendin van de gezochte man werd een envelop bezorgd met onder andere zijn politiefoto en informatie over auto’s die hij gebruikte. Bij zijn oom, vader en vriendin in Nieuwegein werden korte tijd later aanslagen gepleegd. Tijdens het politieonderzoek kwam de Tilburger in beeld. Die vluchtte vervolgens naar Curaçao, waar hij in 2015 werd opgepakt. 

Bewijs dat de agent de geheime informatie zelf heeft gedeeld met de criminelen is niet gevonden maar de rechtbank gaat er wel vanuit dat hij de informatie heeft gelekt. Volgens de rechter heeft hij minstens het risico genomen dat de gegevens voor criminele doeleinden zouden worden gebruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.