Geen kerncentrale in Noord-Brabant

10 november 2018 om 13:28
nl
De provincie Noord-Brabant bouwt geen kerncentrale. Een meerderheid van Provinciale Staten steunt een motie van D66 om in te zetten op een combinatie van 'hernieuwbare energie' en isolatie van woningen. "Hier hoort kernenergie niet bij", aldus D66-fractievoorzitter Arend Meijer.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De discussie over kernenergie is weer terug nu blijkt dat Nederland de grootst mogelijke moeite heeft om de CO2-uitstoot terug te brengen. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei onlangs in Nieuwsuur: "Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moeten er zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales gebouwd worden in Nederland." Een meerderheid in de Tweede Kamer is het met hem eens. Bij de opwekking van kernenergie komt geen CO2 vrij.

Geen oplossing voor afval
Maar Brabant doet niet mee. D66 wist gisteren een meerderheid van SP, PvdA, Groenlinks, PvdD, ChristenUnie SGP en Lokaal Brabant mee te krijgen met het voorstel om te kiezen voor 'een schone energiemix uit 'hernieuwbare bronnen'. Meijer van D66: "Het is nog steeds niet zo dat de energie die door kernenergie wordt opgewekt zonder afval is. Ook is er nog geen oplossing om dit afval op te ruimen." 

Sowieso te laat
Het voorstel in Brabant kan rekenen op steun van de D66-fractie in de Tweede Kamer, zegt D66 woordvoerder Matthijs Sienot. "Wij willen dat we nu vaart maken met echt schone energie. Dat is goedkoper en sneller dan kernenergie. De bouw van een kerncentrale duurt minstens 15 jaar en kost zeker 10 miljard euro. De eerste deadline van de klimaatdoelen is al in 2030. Sowieso zijn we met kernenergie dus te laat. Bovendien steekt niemand zijn vinger op om een kerncentrale te bouwen. Laten we ons daarom niet afleiden en aan de slag gaan met de energie van de toekomst."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.