‘Museum in het Donker’ geeft meer kleur aan Oorlogsmuseum in Overloon, ‘Het is een belevenis’

15 november 2018 om 23:56
nl
‘Museum in het donker’. Met die formule wil het Oorlogsmuseum in Overloon op zes winteravonden extra bezoekers naar het museum lokken. Niet overdag, maar als de nacht is gevallen een museum bezoeken. 250 Belangstellenden hadden zich aangemeld voor de eerste thema-avond, op 15 november.
Profielfoto van Paul Giezen
Geschreven door
Paul Giezen

Tijdens deze eerste museumavond stond de Amerikaanse militair Vincent Speranza (93) centraal. De veteraan vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd om Bastogne. Na de film over de kleurrijke loopbaan van Speranza konden de bezoekers het museum bij maanlicht, aangevuld met theaterverlichting, bezoeken. 

Janneke Kennis werkt bij het museum en heeft veel contact met de Amerikaan: "Vincent geniet hier echt van, hij vindt dit geweldig. Vorige maand is hij hier geweest in zijn rolstoel. Hij heeft ons gezegd waar hij alle decorstukken wilde hebben. Hij was continu met zijn handen overal aan het wijzen." Vincent is de laatste jaren veranderd van een oorlogsheld in een feestbeest, zegt Janneke. "De oud-paratrooper rookt sigaren, drinkt whiskey en als hij even de kans krijgt zingt hij er ook nog bij." 

Nieuwe sfeer
Museumdirecteur Erik van den Dungen is benieuwd naar de reacties van de bezoekers. “Haal je het daglicht weg, dan kun je helemaal opnieuw beginnen en een compleet nieuwe sfeer neerzetten. Met deze verlichting is dat ook prima gelukt”, zegt Van den Dungen. 

Dat vindt ook Eric Jakobs (48) uit Overloon. “Ik was hier zonder verwachting naartoe gekomen. Maar het is een belevenis. Ik vind het geweldig. Mooie sfeerverlichting. Dit gaat verder dan een paar lampjes bij een vliegtuig neerzetten. Vroeger heb ik hier nog gespeeld tussen de voertuigen.” 

Grote passie
Bij het kampvuur staat Noud Nelissen uit het naburige Oostrum met zijn zaklamp. Tegenwoordig restaureert hij de oude voertuigen. Vroeger speelde de 69-jarige Noord-Limburger ook tussen de tanks. "Nou denk ik wel eens achteraf hoe heb ik toen zoiets kapot kunnen maken?" Hij straalt van enthousiasme wanneer hij het over de voertuigen heeft waar hij mee mag werken. "Ik vind het geweldig! Het is heel mooi om te zien hoe ze de spullen maken. Het is een heel bijzonder iets om dit voort te zetten en te tonen aan de generaties hierna. Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag doen." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.