Groot geheim onthuld: dit zit er in de heerlijke pepernoten van de bakker

16 november 2018 om 15:03
nl
Hij komt.. hij komt... En hij komt nooit met lege handen. Ook dit jaar heeft de Sint ongetwijfeld weer kilo's pepernoten bij. Maar ben je niet zo braaf geweest? Als de Sint je overslaat, bak of koop je ze gewoon zelf. Bakker Lukas van Bakkertje Deeg in Heusden geeft een kleine master class.
Profielfoto van Kevin Cordewener
Geschreven door
Kevin Cordewener

Deze ingrediënten gebruikt de bakker: 

- 150 gram honing

- 60 gram water

- 100 gram bruine basterdsuiker

- 300 gram roggebloem

- 3 gram zout

- 12 gram anijspoeder

- 10 gram bakpoeder, gezeefd

Stap 1:  De bakker heeft het deeg van tevoren al gemaakt. (Wil je weten hoe dat moet, online zijn veel uitgebreide recepten te vinden.) Hij begint met het deeg in stukken verdelen. 

Stap 2: Ieder stukje deeg wordt gerold. Ze worden allemaal ongeveer even lang gemaakt.

Stap 3: Het uitgerolde deeg legt Lucas naast elkaar, met een mes wordt het in kleine stukken gehakt. Groot of klein, dat maakt niet uit.

Stap 4: De deeg bolletjes worden in een zeef gedaan. Niet om ze uit te zeven, maar om de hoekjes rond te maken. 

Stap 5: Het deeg kan de oven in om gebakken te worden. Verwarm de oven voor op 170 graden en check na een klein kwartiertje of ze niet te bruin worden. 

Stap 6: Proeven maar! 

Pepernoot of kruidnoot?
Pepernoten zijn niet allemaal even groot en hebben een taaie bite. De dobbelsteenvormige lekkernij smaakt een beetje als taaitaai. Ze worden gemaakt van roggemeel, gekruid met anijs en gezoet met honing. De kruidnoot is wat brosser en gaat meer richting speculaas. Hij wordt knapperig doordat er andere suikers inzitten. Het deeg wordt gemaakt van tarwebloem met speculaaskruiden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.