Video

'Politie heeft kordaat ingegrepen', burgemeester over 48 aanhoudingen bij intocht Tilburg

18 november 2018 om 17:38
nl
Bij de sinterklaasintocht in Tilburg zijn zondag 48 mensen aangehouden: allemaal tegendemonstranten die wilden actievoeren tegen een aangekondigd anti-Zwarte Pietprotest. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg zegt tevreden te zijn over de inzet van de politie: "Die heeft kordaat ingegrepen waardoor ongeregeldheden voorkomen zijn."
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

"We hebben in Tilburg veel kinderen blij gemaakt en tegelijkertijd hebben we mensen de ruimte gegeven om in vrijheid hun mening te uiten", zei de burgemeester over de intocht. Volgens Weterings hadden de anti-Zwarte Pietdemonstranten zich vooraf gemeld en hebben ze zich aan de gemaakte afspraken gehouden. "Het is jammer dat een andere groep dit protest wilde verstoren."

Confrontatie
Agenten grepen al snel in toen duidelijk werd dat de tegendemonstranten de confrontatie leken te gaan zoeken. Zij liepen via de Lange Nieuwstraat naar de plek waar de anti-Zwarte Pietdemonstranten zich hadden opgesteld. Agenten van de mobiele eenheid verzochten de groep weg te gaan, maar dat werd geweigerd, volgens de politie.

Rond halftwaalf begon de politie met het oppakken van mensen: 44 mensen uit deze groep zijn aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde. Onder deze aanhoudingen zijn twee verdachten van 13 en 15 jaar. Verder werden ook nog vier andere mannen aangehouden om verschillende redenen. 

Lees verder onder de video.

Vervolgd
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft eerder al laten weten dat overtreders bij de intochten wat hem betreft vervolgd worden. "Dit hoort niet in onze samenleving", was zijn commentaar. Hij benadrukte dat hij liever zou zien dat de discussie niet tijdens de dag van de intocht wordt gehouden. 

De meeste kinderen zullen overigens weinig gemerkt hebben van de onrust in Tilburg. De intocht zelf verliep rustig en feestelijk. 

Lees hier het Twitterverslag van de intocht terug van onze verslaggeefster Birgit Verhoeven

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.